Az ideiglenes gyepek és a zöldtrágya-növények továbbra is kedvező elbírálás alá esnek a zöldítésben

2016. május 17. 08:32
A Földművelésügyi Minisztérium néhány helyen pontosította Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendeletet.

Jóllehet a zöldítés hazai alkalmazása során az ideiglenes gyepként elszámolható területek gyepalkotó fajai között – igazodva a magyarországi mezőgazdasági termelési hagyományokhoz – számos pillangós növény helyet kapott, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2016-tól kezdve a 100 százalékban csak lucerna- vagy herefélékből álló (tehát pázsitfűféléket nem tartalmazó) takarmánytermő területeket nem tekinti ideiglenes gyepnek az Európai Unió területén. A 10/2015. FM rendelet legfrissebb módosítása során e szabályt átültettük a magyar jogrendbe. Fontos hangsúlyozni, hogy valamennyi kedvezmény továbbra is fennáll az ideiglenes gyepekre, így például a füves lucernára is.

Ugyanebben a módosítási körben megerősítettük, hogy ökológiai jelentőségű másodvetések – amelyek többnyire zöldtrágya-növényként hasznosulnak – szaporítóanyagának igazolására változatlanul három különböző lehetősége van a gazdálkodónak: minősített (fémzárolt) vetőmag vásárlása, saját minősített vetőmag használata, vagy a Gazdálkodási Napló megfelelő betétlapjának vezetése.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Új adózási technikát vezetnek be 2019-től

2018. október 26. 10:33
Jövőre hazánkban is elérhető lesz a csoportos adózás. Ez az új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét - véli Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Az ehető bevonatokban rejlő lehetőségek

2017. április 05. 08:17
Élelmiszer veszteségek mennyiségének jelentős visszaszorítása, friss élelmiszerek eltarthatóságának, esztétikus megjelenésének megőrzése, tápértékének fokozása láthatatlan íz- és illatmentes egészségre veszélytelen bevonatokkal?