Az olasz példa

2020. március 31. 09:26
A legnagyobb olasz szakszervezeti konföderációtól érkezett beszámoló elmondja, mi kényszerítette a kormányt arra, hogy a szakszervezetekkel tárgyalóasztalhoz üljön a koronavírus válság kezelése érdekében.

az-olasz-pelda

 

Az Olasz Általános Munkásszövetségtől (CGIL) érkezett beszámoló szerint március közepén a korlátozások ellenére sok munkahely működött és a kialakult helyzetre való tekintettel az olasz munkavállalók féltették az egészségüket, munkahelyi körülményeiket nem tartották biztonságosnak. Egészségmegelőző intézkedéseket követeltek, így több vállalatnál sztrájkokat is tartottak. Ez a nyomás kényszerítette a kormányt arra, hogy a szakszervezetekkel tárgyalóasztalhoz (illetve kamera elé) üljön a válságkezelés lépéseinek megvitatása érdekében.

A szakszervezetek határozottan követelték az egészségügyi dolgozók védelmét, illetve a börtönőrök és börtönben dolgozók munkafeltételeinek biztonságosabbá tételét, miután a COVID 19 hírére kialakult börtönlázadások következtében több rab életét vesztette és a személyzet tagjai közül többen megsebesültek. A szakszervezetek felvetették a gondozásban dolgozók, illetve a gyermekükkel otthonmaradó szülők problémáját, illetve követelték, hogy a szupermarketek vasárnap legalább 19 órakor zárjanak be (végül - közös döntés alapján - teljes vasárnapi boltzárat rendeltek el).

Több szakszervezeti követelésnek engedett az olasz kormány, amelyeket a 2020. március 17-án kihirdetett "CARE ITALY" elnevezésű rendelet foganatosított. A rendeletben seregnyi, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó intézkedés áll. Ezek a következők voltak:

  • Költségvetési határidők nagy részének elhalasztása
  • A KKV-k számára nyújtott garanciaalap megnövelése a hitelekhez való hozzáférés biztosítása érdekében
  • További 5 milliárd euró az elbocsátási támogatási alapba (minden vállalat részére, az egy személyes vállalatokra is)
  • Rendkívüli, egyszeri 600 eurós kompenzáció magánvállalkozók, független, előadóművész és mezőgazdasági dolgozók részére
  • Legfeljebb 600 eurós gyermekfelügyeleti bónusz és rendkívüli fizetett szülői szabadság
  • 100 eurós egyszeri kompenzáció azoknak, akik a munkahelyükön végeznek munkát
  • További 12 nap fizetett szabadság
  • A karanténnapok beépítése a betegszabadságba
  • A kollektív és egyéni elbocsátások gazdasági okokból történő 60 napos felfüggesztése.

liganet.hu

 

A fénykép felirata: Együtt, félelem nélkül. A koronavírus gyenge ellenség, ha együtt harcolunk. Családorvosok és polgárok.

Kapcsolódó cikkek

A román agrárminiszter szerint az első kürtőskalácsot egy román nő készítette 1784-ben

2016. március 16. 07:47
A kürtőskalácsot először Erdélyben egy román nemzetiségű nő készítette 1784-ben - jelentette ki kedden Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. 

Ötvennyolcra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. március 18. 07:47
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 58-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.