Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésénél érvényesíthető-e a korkedvezményes idő?

2022. március 24. 08:07
Korkedvezményes nyugdíjba mentem 2010. február 10-én, jelenleg szolgálati járandóságban részesülök. A 31 év szolgálati idő alatt 6 év korkedvezményt szereztem. A rám irányadó korhatárnál érvényesíthető-e ez a 6 év? Jelenleg 60 éves vagyok, a járandóság mellett folyamatosan dolgozom. A nők 40-hez közel két évet kell dolgoznom, amikortól már nem esnék a kereseti korlát alá.
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésénél érvényesíthető-e a korkedvezményes idő?

Az öregségi nyugdíj korhatár 2022-ben 65. életév. A szolgálati járandóságban részesülők közül idén az 1957-ben születettek válnak jogosulttá a csökkentés nélküli összeg folyósítására. A csökkentés nélküli összeg folyósítását külön kérni nem kell. Az érintettek részére a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztató levelet küld, melyben jelzi a jogosultság időpontját és felhívja a figyelmet az új megállapítás lehetőségére. Mivel a jogosultság kezdete általában hó közben esedékes elfordulhat, hogy az elszámolásra csak a következő utalásnál kerül sor. A levélben jelzett új megállapítás azok számára lehet érdekes, akik a szolgálati járandóság mellett (2012. január 01. után) dolgoztak és ezzel további szolgálati időt szereztek. Fontos azonban tudni, hogy az utólag szerzett szolgálati idő nem a korábbi szolgálati nyugdíjnál beszámított időt növeli, hanem egy új eljárást alapoz meg. Az új eljárásban már az öregségi nyugdíjra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok szerint kell eljárni. A megállapító szerv a lakhely szerint illetékes kormányhivatal, a szolgálati idő a tb szabályok szerint kerül figyelembe vételre és a számítás alapja pedig az 1988-tól a megállapításig elért kereset lesz.

Főszabályként igaz, hogy  a korábban megszerzett korkedvezmény továbbra is érvényesíthető, de nem nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátást lehet igényelni a korkedvezmény éveinek érvényesítésével. Azonban ez önnél nem releváns, mert ön már szolgálati járandóságban részesül.

https://www.hrportal.hu/hr/az-oregsegi-nyugdijkorhatar-betoltesenel-ervenyesitheto-e-a-korkedvezmenyes-ido-20220311.html

 

Kapcsolódó cikkek

VOSZ: két év múlva ott leszünk a kétszázezres minimálbér közelében, sőt

2021. június 18. 08:18
Jelentős adó- és járulékcsökkentésre lenne szükség

Emiatt van ennyire sok hiánybeteg itthon: pedig könnyen elkerülhető lenne a baj

2021. október 18. 08:50
A mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztás minden korosztály számára különösen fontos, arról nem is beszélve, hogy az őszi, téli időszakban kiemelten hangsúlyos a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága, az immunrendszerünk megfelelő felkészítése a téli, influenzás, vírusos időszakra. Ilyenkor is a rendelkezésünkre állnak friss, elvermelt vagy eltett zöldség- és gyümölcsfélék, amelyekből kedvünkre válogathatunk. A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére jött létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevelő programja, az Európai Friss Csapat program, melynek az az egyik célja, hogy a lakosságot ösztönözzék, különös tekintettel a fiatal korosztályra és a szülőkre, a minél több egészséges friss gyümölcs és zöldség fogyasztására. A NAK országos elnökével, Győrffy Balázzsal beszélgettünk minderről.