Az őstermelői termékek értékesítésének legfontosabb szabályai

2018. május 02. 09:07
A tavasz beköszöntével egyre több, friss idényterméket értékesítő őstermelővel találkozhatunk a piacokon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa szerint Magyarországon 2018-ban több mint 300 ezren rendelkeznek érvényes őstermelői igazolvánnyal és több mint 250 ezren foglalkoznak növénytermesztéssel. Azoknak, akik idén először készülnek a terméküket értékesíteni a piacon és azoknak is, akik egész évben jelen vannak, érdemes áttekinteniük az értékesítésre vonatkozó szabályokat.

A hatályos jogszabályok alapján az ellenőrző hatóságok a szabálytalanul értékesítő őstermelőkkel szemben közigazgatási hatósági eljárást indíthatnak, melynek következményeként – a jogsértés súlyától függően – 2 hónaptól 2 évig terjedő időtartamra bevonható a jogsértő személy mezőgazdasági őstermelői igazolványa.

Tekintettel arra, hogy a hatóság tapasztalatai szerint az őstermelők nincsenek kellő mértékig tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal és kötelezettségekkel, cikkünkben összegyűjtöttük az őstermelői értékesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Amennyiben az őstermelői tevékenységgel kapcsolatban visszaélést tapasztal, bejelentését megteheti a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244), e-mailben alostermelo@nebih.gov.huugyfelszolgalat@nebih.gov.hu vagy a Nébih Navigátor alkalmazáson keresztül.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Kell adózni a gombaszedés után, de kevesebbet mint eddig

2016. március 30. 09:33
Idén egyszerűsödött a gyűjtött termények, például gombák, medvehagyma vagy éticsiga értékesítése utáni adózás és adminisztráció. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de idén a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb szabadon szedhető termények közé tartozik pl. medvehagyma, csipkebogyó, levendula, csalán és bodzavirág – írja a hirado.hu.

Módosultak a cukrászati termékekre vonatkozó előírások

2017. április 03. 07:47
A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) Hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó módosítása annak szellemében történt, hogy a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrászipari termékek a hagyományos elkészítési eljárásoknak megfelelően maradjanak fenn.