Módosultak a cukrászati termékekre vonatkozó előírások

2017. április 03. 07:47
A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) Hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó módosítása annak szellemében történt, hogy a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrászipari termékek a hagyományos elkészítési eljárásoknak megfelelően maradjanak fenn.

A módosítás biztosítja, hogy az adott termékek csak és kizárólag az előírásban meghatározott követelmények betartásával készíthetőek el. Az új szabályozás garantálja, hogy az utasításnak megfelelően, kellő szakértelemmel elkészített termékek a magas minőségi követelményeknek meg tudnak felelni. A MÉ Hagyományőrző cukrászati termékeket szabályozó előírásában a következő termékek lettek szabályozva és kerültek védelem alá: Dobostorta, Esterházy-torta vagy szelet, Indiáner, Rigójancsi, Krémes, Franciakrémes.

A Hagyományőrző cukrászati termékek szabályozása eddig a MÉ II. kötetében szerepelt irányelvként. Azonban a módosításokat tartalmazó szabályozás a MÉ I. számú előírásokat tartalmazó kötetébe került, hozzájárulva ahhoz, hogy jogilag is teljes védelmet nyújtson a termékeknek. Kiemelt jelentősége van ezeknek a sajátos csak nálunk fellelhető termékeknek, amelyek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik kulturális és gasztronómiai örökségünket, hozzájárulva magyar nemzeti értékeink védelméhez.

Az előírás itt érhető el. http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/0/35/c1000/1-3-17-1.pdf

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A gyorsan jött meleg kedvez a talajmunkáknak

2018. április 16. 10:32
A következő 6-8 nap során végig meleg időre számíthatunk, 20 Celsius-fok körüli, a fölötti csúcsértékekkel. A vegetáció intenzíven fejlődik - áll az OMSZ legfrissebb, hétközi agrometeorológiai előrejelzésében.

Ha röpködnek a mínuszok...

2018. február 26. 07:49
Február utolsó hetére rekord hideget jeleznek a meteorológusok. A hideg idő kötelezettséget ró a munkáltatókra: plusz pihenőidőt, fűtést, meleg teát, védőruházatot, sőt adott esetben munka alóli felmentést is biztosítaniuk kell a munkavállalók számára. A munkavállaló ugyanis csak a munkaerejét bocsátja bérfizetés ellenében a munkáltató rendelkezésére, és nem az egészségét.