Módosultak a cukrászati termékekre vonatkozó előírások

2017. április 03. 07:47
A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) Hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó módosítása annak szellemében történt, hogy a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrászipari termékek a hagyományos elkészítési eljárásoknak megfelelően maradjanak fenn.

A módosítás biztosítja, hogy az adott termékek csak és kizárólag az előírásban meghatározott követelmények betartásával készíthetőek el. Az új szabályozás garantálja, hogy az utasításnak megfelelően, kellő szakértelemmel elkészített termékek a magas minőségi követelményeknek meg tudnak felelni. A MÉ Hagyományőrző cukrászati termékeket szabályozó előírásában a következő termékek lettek szabályozva és kerültek védelem alá: Dobostorta, Esterházy-torta vagy szelet, Indiáner, Rigójancsi, Krémes, Franciakrémes.

A Hagyományőrző cukrászati termékek szabályozása eddig a MÉ II. kötetében szerepelt irányelvként. Azonban a módosításokat tartalmazó szabályozás a MÉ I. számú előírásokat tartalmazó kötetébe került, hozzájárulva ahhoz, hogy jogilag is teljes védelmet nyújtson a termékeknek. Kiemelt jelentősége van ezeknek a sajátos csak nálunk fellelhető termékeknek, amelyek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik kulturális és gasztronómiai örökségünket, hozzájárulva magyar nemzeti értékeink védelméhez.

Az előírás itt érhető el. http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/0/35/c1000/1-3-17-1.pdf

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Jót tett a szigorítás a paprikák piacának

2016. május 17. 08:17
A hegyes erőset jórészt itthon adják el – A kápia viszont kedvelt exportcikk Várhatóan 20-25 ezer tonna étkezési paprikát, főként kápiát exportálunk az idén, elsősorban Németországba. Itthon a t. v. paprikát kedvelik, az éves fogyasztás családonként 15-16 kilogramm.
 

Együttműködik a MUISZ és a NÉBIH

2017. augusztus 29. 07:58
 
A turisták élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos célirányos tájékoztatása érdekében együttműködési megállapodást kötött augusztus 23-án a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A dokumentumot dr. Erdei Bálint, a MUISZ elnöke és dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke látta el kézjegyével.