Az őstermelők csak magukra számíthatnak az adóbevallásuk elkészítésekor

2017. április 27. 07:20
A NAV segítségéről le kell mondaniuk.

Még néhány hetük van az őstermelőknek arra, hogy összeállítsák az idei személyi jövedelemadó bevallásukat, az adóhatóság ugyanis esetükben nem készített tervezetet. Az agrárkamara adatai szerint az érintettek száma meghaladja a 308 ezret. Az adóbevallás mellett az agrártámogatásokra vonatkozó egységes kérelmek benyújtására is május közepéig van lehetőségük az őstermelőknek – írta a Magyar Idők.

Az idén a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) újításának köszönhetően több mint 3,8 millió adózó mentesül a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének terhe alól, a hatóság ugyanis kiállítja az érintettek bevallási tervezetét. Az őstermelők azonban – a szabályok miatt – kimaradnak a lehetőségből: nekik ebben az évben is maguknak kell elkészíteniük adóbevallásukat, a kötelezettségnek a 16SZJA jelzésű nyomtatvány kitöltésével tehetnek eleget - írta a Magyar Idők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az őstermelőknek a 12-es lapot is elő kell venniük. Itt nyilatkozhatnak arról is, hogy az átalányadózást választják-e a következő adóévben. Az agrárkamara adatai szerint március végén összesen 292 455 érvényes igazolvánnyal rendelkező őstermelő volt Magyarországon. A nyilatkozatok alapján legtöbben növénytermesztéssel, a legkevesebben pedig vadon szedhető növények, csigák és gombák gyűjtésével foglalkoznak.

A személyi jövedelemadó mellett egy másik fontos dokumentum benyújtásáról is a következő hetekben kell gondoskodniuk a mezőgazda­sági termelőknek. Az úgynevezett egységes kérelmeket szintén május közepéig juttathatják el a – korábbi Mezőgazda­sági és Vidékfejlesztési Hivatal feladatait ellátó – Magyar Államkincstárnak.

Az elmúlt években több ezer gazdálkodó egységes kérelmének beadásához nyújtottak segítséget a falu­gazdászok; aki igényli, idén is élhet ezzel a lehetőséggel. A szakemberek abban is közreműködnek, hogy az agrártámogatásokra pontosan és érvényesen pályázzanak az érintettek. Az ügyintézést mindenkor megkönnyíti, ha az ügyfél magával viszi az őstermelői igazolványát. Az őstermelői kártyaleolvasó segítségével gyorsabban betölthetők az adatok, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Döntött az Európai Parlament: megmenekült a hazai bioetanol ágazat

2018. január 22. 09:31
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése 7 százalékban határozta meg a hagyományos bioüzemanyag-előállítás használati mértékének szintjét, ezzel hosszú távon elhárult a bioetanol- és fehérje-előállítást fenyegető veszély – közölte Gyürk András, Hölvényi György és Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP EP-képviselői közös nyilatkozatukban szerdán – számolt be az MTI.

Mentorálás: kölcsönösen jól járunk, ha egymástól tanulunk

2018. február 21. 09:57
A mentorálás nemcsak annak jó, aki támogatást kap egy mentortól, hanem az egész szervezetnek, ahol a mentoring kultúra fennáll. Már hírt adtunk arról, hogy idén is kiosztották a Mentor Oscar-díjakat, amit azok a cégek, magánszemélyek, szervezetek kapnak, akik a legtöbbet teszik kollégáik fejlesztéséért, támogatásáért elsősorban mentorálással. Néhányukkal a HR Portal külön is beszélgetett a díjátadón.