Az osztrák gazdákat is sokkolja az ukrán mezőgazdasági áruk tömege

2024. április 11. 16:25
Egyre több országban érezhető az ukrán mezőgazdasági termékek piacelhódító hatása.
 
Az Osztrák Mezőgazdasági Kamara elnöke, Josef Moosbrugger üdvözölte az EU-Bizottságnak a közelmúltban hozott döntését, amely az EU agrártermelőinek az érzékeny ukrán agrártermékek (tojás, baromfihús, cukor és gabona) beáramlásától való védelmére irányul – írja az lko.at.
Az osztrák gazdákat is sokkolja az ukrán mezőgazdasági áruk tömege
Már a nyugati tagországokat is elérte az ukrán mezőgazdasági termékek piacelhódító hatása – Fotó: Shutterstock
 
Hozzáteszi, hogy ez a kiállás egyértelműen mutatja, hogy végre az EU vezetői is meggyőződtek arról, amiért eddig csak a keleti tagországok harcoltak (részben a COPA-COGECA támogatásával), miszerint a gyengébb minőségű és tisztaságú ukrán termékek tömeges és nem mindig legális úton történő beáramlása senki számára sem igazán hasznos. Miközben jelentős és igazságtalan versenyelőnyben részesíti az ukrán termelőket, más országokban a mezőgazdaságból élők tömegének megélhetését lehetetleníti el.
 
Kiemelte, hogy tavaly az olcsó ukrán termékek az Ukrajnával szomszédos országok termelőinek tömegeit szorították ki a saját piacaikról, akik ebből adódóan nem jutottak hozzá a termelés folytatásához égetően szükséges pénzeszközökhöz. Ez a piacelhódító hatás már a nyugati tagországokat is elérte, így azok közül többen követelik az egyoldalú haszonnal járó kereskedelem leállítását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét drágul az üzemanyag

2023. augusztus 16. 15:09
A hét közepi 7-7 forintos drágulás után ismét emelkedik az egyik üzemanyagtípus ára.

Románia: a hétvégén is tüntettek a gazdák és a fuvarozók

2024. január 15. 13:04
Nem jutottak megállapodásra, ezért a tiltakozás a héten is folytatódik.
 
A hétvégén is folytatódtak Romániában és az ország egyre több térségére kiterjedtek a gazdák és fuvarozók tüntetései, miután a szállításügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalások átfogó megállapodás nélkül zárultak – írja az MTI.