Az ukrajnai háborúnak azonnal véget kell vetni!

2022. március 03. 10:14
2022. március elsején az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívást adott ki az ukrajnai helyzetről.
Az ukrajnai háborúnak azonnal véget kell vetni!
Az Európai Szakszervezeti Szövetség végrehajtó bizottsága szolidaritását fejezi ki az ukrán nép, a munkavállalók és a szakszervezetek iránt

Az Európai Szakszervezeti Szövetség ismételten elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást, követeli a katonai műveletek azonnali leállítását, az orosz csapatok távozását az országból, valamint a sürgeti a valódi párbeszédet és a békét célzó tárgyalásokat.

A végrehajtó bizottság megbízza a szervezet titkárságát, hogy szorosan kövesse figyelemmel az ukrajnai és a szomszédos országokban kialakult helyzet alakulását, és tegyen meg minden szükséges lépést és intézkedést, amelyek célja az érintett szakszervezetek és munkavállalók segítése, valamint a háború megállításához, a béke, a demokrácia, a társadalmi fejlődés és igazságosság helyreállításához való hozzájárulás az országban.

Továbbá megbízza az Európai Szakszervezeti Szövetség titkárságát, hogy az ukrajnai helyzetről szóló átfogóbb állásfoglalással térjen vissza a végrehajtó bizottság 2022. március 16-17-i ülésére.

Támogatja az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívását a következő területeken történő fellépésre:

  • Lobbitevékenység folytatására az uniós intézményeknél és a nemzeti kormányoknál, valamint az Európa Tanácsnál az Európai Szakszervezeti Szövetség követeléseinek támogatására és a nyomás fenntartására.
  • Támogasson minden szükséges intézkedést az orosz kormány és vezetés ellen, beleértve a szükséges szankciókat és az orosz termékek, áruk és szolgáltatások elleni bojkott kezdeményezéseket.
  • Szorgalmazza az EU átmeneti védelemről szóló irányelvének gyors hatályba léptetését.
  • Segítsenek humanitárius folyosók létrehozásában a menekültek támogatására a régió országaiban és az összes többi uniós országban.
  • Ismerje el a nők és gyermekek különleges helyzetét a konfliktusövezetekben, beleértve a nemi alapú erőszak, különösen a szexuális erőszak kockázatát.
  • Segítsen biztonságos átjutást biztosítani az uniós határokon az Ukrajnában tartózkodó, schengeni vízummal nem rendelkező harmadik országok állampolgárai számára.
  • A háború és a kapcsolódó szankciók társadalmi-gazdasági hatásainak minimalizálása érdekében szorgalmazza a gazdaság, a szociális védelmi rendszerek és a foglalkoztatás támogatására irányuló rendkívüli intézkedések létrehozását illete folytatását.
  • Támogassa a szakszervezeteket Ukrajnában és az orosz támadás következményeinek leginkább kitett országokban.
  • Mozgósító akciókat kezdeményezzenek uniós és nemzeti szinten, beleértve egy globális szinten koordinálandó Ukrajna-akciónapot.
  • Az ukrán szakszervezeteken keresztül nyújtsanak pénzügyi és humanitárius segítséget az ukrán lakosságnak - ebben a tekintetben az Európai Szakszervezeti Szövetség az ITUC Szolidaritási Alapjával egy nyilvános platformon keresztül külön kezdeményezést tettek.
  • Irányítsa át az Európai Szakszervezeti Szövetség rendelkezésére álló uniós projektalapokat (UnionMigrantNet) az EU határain és az EU területén tartózkodó ukrán menekültek megsegítésére.
  • Mozgosítsa az Európai Szakszervezeti Szövetség 500 000 euróig terjedő tartalékalapját, az ukrán szakszervezetekkel együttműködve, az ukrán lakosságnak nyújtandó humanitárius segély céljára.
  • Hozzon létre egy Európai Szakszervezeti Szövetség "Béke munkacsoportot" az akciók koordinálására, valamint egy "Békefigyelő" munkacsoportot a tagszervezetekkel és a tagszervezetek között történő információcsere érdekében.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Eltörlik a kötelező maszkviselést Magyarországon: más járványügyi szabályok is változnak

2022. március 04. 08:20
Gulyás Gergely a március harmadikán tartott kormányinfón, az orosz-ukrán háborús helyzet értékelése mellett rendkívüli járványintézkedéseket is bejelentett. Többek között megszűnik a kötelező maszkviselés, de átmenetileg kivezetik az oltási igazolványhoz kapcsolódó szankciókat is.

Koronavírus: itt vannak a vidéki járványkórházak

2020. március 17. 08:58
Kijelölték a vidéki kórházakat, ahová akár már a mai napon szállíthatnak igazolt koronavírusos betegeket.