Az ukrán-magyar határon tiltakoznak a magyar fuvarozók

2023. december 13. 14:18
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére" - mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek.
Az ukrán-magyar határon tiltakoznak a magyar fuvarozók
Árvay Tivadar telefonon elmondta: az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy - alapvetően humanitárius szállítások miatt - megjelenjenek a közös piacon.    
 
Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent.    
 
Hozzátette, hogy az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.
 
Az ukránfuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatánakfuvarozókat érintő részét - hangsúlyozta a főtitkár.    
 
Erről szólnak a lengyel és a szlovák, de ugyanez áll a hátterében a hétfőn induló magyar tiltakozásoknak is - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a záhonyi határátkelőhelynél demonstrálnak majd a fuvarozók.    
 
"Mi azt kértük az Európai Uniótól - múlt héten volt a közlekedési bizottság ülése -, hogy (...) vizsgálja felül az Ukrajnával kötött megállapodását és vegye figyelembe az Európai Unió tagországainak, köztük Magyarország fuvarozó vállalkozásainak az érdekeit, és ne hagyja, hogy az ukrán fuvarozók már rég túllépve a kezdeti szándékokon, alapvetően üzleti céllal jelenjenek meg az Európai Unióban" - fogalmazott Árvay Tivadar.
Korábban a Portfolio is beszámolt több cikkében arról, hogy a lengyel kamionosoknak elegük lett az ukrán fuvarozók EU-s piacon történt megjelenéséből, utóbbiak ugyanis kivételezett helyzetet kaptak. 
A helyzet az elmúlt hetekben is eszkalálódott: a lengyel kamionosok bejelentették, ha nem sikerül gyorsan rendezni a helyzetet, újabb négy határátkelőt zárnak le,Szlovákiában a hétvégén szolidaritás-tüntetés volt, tehát az elégedetlenség kezd más országokra is átterjedni,nemrég a lengyel mezőgazdasági szektor szereplői is jelezték, hogy csatlakoznak a tüntetéshez.
 
Az egész tüntetés-sorozat mögött pedig egyszerűen az áll, hogy a lengyel kamionosok (a gazdákhoz hasonlóan) úgy látják, az ukrán riválisok kiszorítják őket saját piacukról, mivel jóval olcsóbban (és szerintük rosszabb minőségben) dolgoznak, mint a lengyel fuvarozók. Ráadásul úgy vélik, hogy orosz és belarusz cégek ukrán és ukránok által Lengyelországban létrehozott kirakat-cégeken keresztül gazdagodnak meg igazán az egészen.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

A MATE legfiatalabb gazdászai igazán pöttömök

2023. május 05. 14:09
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem már egészen kicsi kortól kezdi a jövő gazdáinak nevelését.
 
A Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája igen összetett pedagógiai programja különös hangsúlyt fektet arra, hogy óvodásaik közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növénytermesztéssel és az állattartással. Ennek jegyében hozták létre az óvodás korosztály számára az ökológiai aspektusú élményportát.

Áldás a malom szomszédságában

2023. július 25. 14:18
Valószínűleg nincs még egy ilyen csodás terület a világon: az aranyló búzatábla mellett malom magaslik, a másik oldalán pedig a templom, aminek Péter és Pál a védőszentjei. Ez a hely kétségtelenül méltó rá, hogy itt áldják meg az aratásra érett gabonát, fogalmazott Kertész Róbert Tüskeszentpéteren, a hagyományőrző búzaföld-szentelés és a kézikaszás nap főszervezője az ünnepség megnyitóján.
Zalaszentgrót Tüskeszentpéter városrészében idén szervezte meg először az ünnepséget a helyi faluszépítő és kulturális egyesület, mert tagjai úgy gondolják, a település múltja, jelene és remélhetőleg jövője is szorosan kötődik a mezőgazdasághoz és a malomiparhoz, ezáltal pedig a búzához és az összes vele kapcsolatos munkálathoz.