A MATE legfiatalabb gazdászai igazán pöttömök

2023. május 05. 14:09
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem már egészen kicsi kortól kezdi a jövő gazdáinak nevelését.
 
A Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája igen összetett pedagógiai programja különös hangsúlyt fektet arra, hogy óvodásaik közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növénytermesztéssel és az állattartással. Ennek jegyében hozták létre az óvodás korosztály számára az ökológiai aspektusú élményportát.
A MATE legfiatalabb gazdászai igazán pöttömök
A gyerekek büszkén és izgalommal mutatják meg mi mindennel foglalkoznak az élményportán – fotó: MATE
 
"Az óvodás gyermek tanulásának, ismeretszerzésének egyik meghatározó, kulcsfontosságú motivációja az élmény, a cselekvő közreműködés, ezért van kiemelt jelentősége az óvodapedagógusokkal végzett játékos munkának. A gyermek aktív részvétele pozitív hatással bír tanulási képességeinek fejlődésére, mivel a 3-6 éves korosztály alapvető tanulási formája az utánzás, a felnőttek mintájának követése" – mutat rá Nagyné Zsilovics Tímea, az óvoda vezetője. Az élményporta ezt szem előtt tartva jött létre. A gyerekek itt egyedi és különleges lehetőségeket kapnak, melyek hozzájárulnak pozitív személyiségjegyeik kialakításhoz, valamint a fenntarthatóság és az állatvédelem pedagógiájának közvetítéséhez.
 
A MATE jogelődje 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelentős anyagi támogatásával vásárolta meg az óvoda közvetlen szomszédságában található 250 m2 alapterületű ingatlant. Itt kertészkednek a kis gazdapalánták. Az óvoda hat csoportja tizenkét magaságyást gondoz, mindegyiküknek egy kisebb és egy nagyobb ágyás áll rendelkezésére.
 
magágyás
Itt kertészkednek a kis gazdapalánták – fotó: MATE
 
Az ovisok növénytermesztési palettája bámulatos: egyebek között salátát, retket, hagymaféléket, zöldborsót, paprikát, paradicsomot, padlizsánt, tökféléket, napraforgót, burgonyát, káposztaféléket, epret takaríthatnak be szorgos munkájuk eredményeképp. Nagy területen termesztenek málnát és ribizlit, valamint fűszerkertet is ápolnak. A gyerekek kis vödrökben hordják a komposztot az ágyásokra, magokat ültetnek, palántáznak, locsolnak, betakarítanak, a zöldhulladékot pedig folyamatosan komposztálják.
 
Mindez lehetővé teszi a gyermekek számára az életkoruknak megfelelő ismerkedést a kerti munkákkal, a kerti eszközökkel, a növényekkel, a megfelelő növénytársításokkal, a gyomlálással, a növénygondozással, a locsolás fontosságával, a betakarítás menetével, illetve a megtermelt zöldégek és gyümölcsök feldolgozási lehetőségeivel. Amit megtermesztenek a gyerekek, azt nyersen vagy főtt étel formájában meg is eszik. Rendszeren készítenek az óvónőkkel együtt gyümölcssalátát vagy kockáznak fel zöldségeket, hogy aztán el is ropogtassák azokat.
 
A növények mellett állatokról is gondosnak az óvoda szorgos kis kezei. A nyulakat zabbal és szénával etetik, a tyúkok elé pedig búzát szórnak. Az állatokat heti váltásban gondozzák a csoportok, de emellett bármikor odamehetnek és megnézhetik őket.
 
A nyulakat zabbal és szénával etetik
A növények mellett állatokról is gondosnak az óvoda szorgos kis kezei – fotó: MATE
 
Az élményporta a szülők előtt is nyitva áll. A gyerekek büszkén és izgalommal mutatják meg, ha valami épp érik, illetve jelenleg pedig azt a nyolc kiscsibét is, melyeket nemrégiben keltett az óvoda kotlósa az apró farmerek legnagyobb örömére.
 
Az óvoda 2023-ban „Élményporta" elnevezésű jógyakorlatával sikeresen pályázott és nyerte el „Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye" címet. A címmel járó feladat, hogy a térség oktatási-nevelési intézményeinek az óvoda bemutathatja a náluk folyó tevékenységeket, ily módon mintát, ötletet, információt nyújtva. „Célunk, hogy a 3-6-7 éves gyermekekben alakuljanak ki a fenntarthatósághoz, a környezet megóvásához nélkülözhetetlen alapvető szokások. Tanulják meg környezetük védelmét, értékeinek megőrzését, szeretetét, vegyenek észre ökológiai összefüggéseket" - hangsúlyozza Nagyné Zsilovics Tímea.
 
Ily módon a MATE Kaposvári Campusának gyakorló óvodája úttörő feladatot tölthet be a jövő mezőgazdászainak kinevelésében. Tevékenysége meghatározó lehet azon gyerekek életében, akik ilyen korán felelős kis gazdaként munkálkodnak nap mint nap, és közvetlenül élvezik munkájuk gyümölcsét.
 
Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

4 napos munkahét? Mi lesz a munka törvénykönyvével?

2023. március 27. 12:17
Egy furcsa per nyomán akár négy naposra is csökkenhetne a munkahét.
 
Pihenőidő matematika
Márciusban az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy a munkavállalók a napi pihenő időn kívül heti pihenőidőre is jogosultak, és a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kivenni, ami úgy alakíthatja a pihenőidő matematikát, hogy a pénteki munkaidőnek tizenhárom órakor törvényesen véget kellene érnie - számolt be róla az Index.hu. A lap T. Fodor Gábor munkajogászt idézte, aki a HR Portálnak elmondta, hogy a magyar munkajogi törvényeket minden valószínűség szerint módosítani kell majd, harmonizálva őket az uniós joggal, és nem mellékesen lehetővé téve a közszféra dolgozói számára a túlórapótlékukhoz való hozzájutást.

Együtt az Európai Üzemi Tanácsokkal

2023. október 19. 17:42
2023. október 19-én a LIGA Szakszervezetek székházában gyűltek össze a LIGA tagszervezeteinek Európai Üzemi Tanács képviselői. Az eseményen Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke az üzemi tanácsok és a szakszervezetek együttműködésének fontosságát emelte ki.