Az uniónak támogatnia kell a családi gazdaságokat

2018. február 20. 07:52
A családi gazdaságok érdekeit kell szolgálnia az új Közös Agrárpolitikának – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően. A tárcavezető kijelentette: a magyar kormány számára a magyar gazdák az elsők, éppen ezért ellenzi a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást, mert annak köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot.

A földművelésügyi miniszter emlékeztetett, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott területalapú támogatások elsődleges feladata, hogy jövedelempótló pénzügyi hozzájárulást nyújtsanak a gazdáknak, akiknek jövedelme továbbra is jócskán elmarad más ágazatokétól. Ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a KAP költségvetése és ezen belül a közvetlen támogatásokra fordítható összegek nagysága 2020 után is legalább a jelenlegi szinten maradjon. Kiemelten fontos az agrárberuházások támogatásának fenntartása a vidékfejlesztésben, a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát meg kell őrizni. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a gazdákat megillető forrásokból például a migrációs válság kezelését finanszírozza az unió. Az agrárpénzek a gazdákat illetik – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Egyetértünk a Bizottság azon céljával, miszerint a KAP forrásokat igazságosabban kell elosztani a különböző méretű gazdaságok között. Álláspontunk szerint a KAP-nak a jövőben is mindent meg kell tennie a kis-, és közepes agrárvállalkozások, valamint a családi gazdaságok működésének támogatása érdekében – emelte ki a szaktárca vezetője.

Fazekas Sándor szerint az egyik leghatékonyabb a termeléshez kötött támogatás, ezért kiemelten fontos azok 2020 utáni fenntartása. Ez a közvetlen támogatások egyetlen olyan eleme, amely valóban az aktuális termelést, így az európai mezőgazdasági termelés fenntartását, továbbá versenyképességének megőrzését segíti. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ezen támogatásokon keresztül valósítható meg az érzékeny, munkaigényes ágazatok támogatása - tette hozzá Fazekas Sándor.

Az érzékeny ágazatokra további veszélyt jelent a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot. A magyar kormány nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás vesztesei a magyar agrártermelők legyenek – jelentette ki Fazekas Sándor.

Az ülésen a magyar miniszter bemutatta a visegrádi országok, valamint Horvátország által Budapesten aláírt közös nyilatkozatot. A dokumentumban olyan lényegi kérdésekben sikerült közös álláspontot kialakítanunk, mint a KAP két-pilléres szerkezetének megőrzése, a gazdabarát és egyszerű szabályozás igénye, a területalapú támogatások és a termeléshez kötött támogatások fenntartása, vagy a vidékfejlesztés esetében a beruházások meghatározó szerepének megtartása. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez volt az első olyan országcsoport, amely közös javaslatokat tett a 2020 utáni KAP elemeire – zárta értékelését Fazekas Sándor.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos! Május 23-ig jelenthetők a fagykárok

2016. május 09. 09:07
A 2016. áprilisi fagykárok folyamatosan bejelenthetőek az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus alkalmazáson keresztül egészen 2016. május 23-ig. Fontos, hogy az 1 hektár területnél kisebb területet használó, területalapú támogatást egyébként nem igénylő termelőket sem zárják ki – közölte Budapest.

Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészsége védelmében

2016. június 06. 09:01
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.