Az utcára vonultak a bolgár gazdák

2023. szeptember 27. 15:26
Bulgária változtatott álláspontján: a gazdák nyomására korlátozza az ukrán napraforgómag importját. A nemzetközi agrárpiacra is hatással bíró bejelentést Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök tette meg a mezőgazdasági termelőkkel folytatott szept.19.-i megbeszéléseket követően.
Az utcára vonultak a bolgár gazdák
Bulgária is belépett az exporttilalmat elrendelők csoportjába, igaz első körben csak a napraforgómag van a tilalmi listán náluk (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)
 
További termékek még megbeszélés tárgyát képezik
„A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges, javasolni fogjuk a problémák orvoslását” – mondta a miniszterelnök.
 
A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról.
 
Bulgáriában blokádokkal tiltakoznak a gazdák
Az egységes szabályozás, az exporttilalomra vonatkozó eu-s határozat hatálya 2023. szeptember 15-én járt le. Előtte meg volt vita a tagállamok között, hogy a korlátozó intézkedést tartsák fenn. Akkor még Bulgária abba az ötösfogatba tartozott, mely az ukrán agrártermékek importkorlátozása mellett voksolt.
 
Az eu-s normatíva szept.24.-én lejárt, és a szófiai kormány már a másik oldalra állt,„élénkíteni akarta a piaci versenyt”, nem látta indokoltnak csatlakozni Lengyelországhoz, Szlovákiához és Magyarországhoz.
 
Azonban most a mezőgazdaságból élők sérelmezik, hogy a bolgár kormány nemzeti hatáskörben nem rendelte el az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak, és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.
Blokádokkal tiltakoztak a bolgár gazdák
A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, a főváros határában tüntettek, de a belváros forgalmának lebénítását is kilátásba helyezték, amennyiben követeléseiknek nem tesz eleget a kormány.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Van egy hatékony megoldás a farkasok ellen

2024. február 07. 15:27
Az utóbbi években a visszatelepülő farkasokkal szemben egyfajta ellenérzés, szinte már pánik alakult ki. Pedig a megoldás kézenfekvő.
 
Magyarországon és külföldön is egyre többször kerülnek veszélybe a haszonállatok a nagyragadozók elszaporodása miatt, ugyanakkor nem egyszer derül ki, hogy a haszonállatokat nem is farkas, hanem kóbor kutya(falka) okozta például a juhok pusztulását, vagy súlyos sérülését. A valós farkastámadások ezzel együtt (főleg Németországban, de lassan idehaza is) vadgazdálkodási és állattartási kérdéseket vetnek fel, például hogyan lehet együtt élni a természetes élőhelyük csökkenését elszenvedő ragadozókkal.
 

Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát

2023. október 24. 18:07
Egy lassan feledésbe merülő hagyományt, a kukoricafosztást elevenítettek fel október 14-én a Rokolya Néptánccsoport, a Búzavirág és az Őszi Napfény Népdalkör, valamint a PERESZKE színjátszói. A rendezvényt egy illő helyszínen, A Portán, azaz a tájházban és annak udvarán tartották.