Az utcára vonultak a bolgár gazdák

2023. szeptember 27. 15:26
Bulgária változtatott álláspontján: a gazdák nyomására korlátozza az ukrán napraforgómag importját. A nemzetközi agrárpiacra is hatással bíró bejelentést Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök tette meg a mezőgazdasági termelőkkel folytatott szept.19.-i megbeszéléseket követően.
Az utcára vonultak a bolgár gazdák
Bulgária is belépett az exporttilalmat elrendelők csoportjába, igaz első körben csak a napraforgómag van a tilalmi listán náluk (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)
 
További termékek még megbeszélés tárgyát képezik
„A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges, javasolni fogjuk a problémák orvoslását” – mondta a miniszterelnök.
 
A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról.
 
Bulgáriában blokádokkal tiltakoznak a gazdák
Az egységes szabályozás, az exporttilalomra vonatkozó eu-s határozat hatálya 2023. szeptember 15-én járt le. Előtte meg volt vita a tagállamok között, hogy a korlátozó intézkedést tartsák fenn. Akkor még Bulgária abba az ötösfogatba tartozott, mely az ukrán agrártermékek importkorlátozása mellett voksolt.
 
Az eu-s normatíva szept.24.-én lejárt, és a szófiai kormány már a másik oldalra állt,„élénkíteni akarta a piaci versenyt”, nem látta indokoltnak csatlakozni Lengyelországhoz, Szlovákiához és Magyarországhoz.
 
Azonban most a mezőgazdaságból élők sérelmezik, hogy a bolgár kormány nemzeti hatáskörben nem rendelte el az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak, és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.
Blokádokkal tiltakoztak a bolgár gazdák
A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, a főváros határában tüntettek, de a belváros forgalmának lebénítását is kilátásba helyezték, amennyiben követeléseiknek nem tesz eleget a kormány.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Megváltozik az autósok bírságolása

2023. május 05. 13:40
Megszűnt a tolerancia a gyorshajtások ellenőrzésénél május 1-től, mostantól szigorúbban veszi a rendőrség a sebességhatárok átlépését. Még többen kaphatnak bírságot.
 
A rendőrség a lap kérdésére válaszolva közölte: a mérésügyről szóló törvény ide vonatkozó fejezetének „a hitelesített mérőeszközök használatáról szóló” bekezdése szerint „a hitelesített mérőeszközt – az ellenkezője bizonyításáig – úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája”.

Európa legnagyobb növényfal homlokzata

2023. július 07. 13:50
8 kilométernyi gyertyánsövény - több mint 30 000 növény - Európa legnagyobb zöld homlokzata, amely a Kö-Bogen II kereskedelmi és irodaház kulcsfontosságú eleme. Az épületegyüttes egy kiterjedt városfelújítási projekt elkészültét jelzi, Düsseldorf szívében.