Vidéki nők világnapja

2020. október 15. 14:51
Az első Nemzetközi Vidéki Nők Napja  október 15-én, 2008-ban volt. Az ENSZ Közgyűlés  62/136 18 2007 decemberi határozata alapján, amely kimondja: felismerve a vidéki nők nehéz helyzetét, ideértve a bennszülött nők, a  mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedők kritikus helyzetét, célul tűzte ki a vidéki szegénység felszámolását
Vidéki nők világnapja

Vidéki nők nagyon nehéz életében helyt kell állniuk a  gazdaságok fenntartásában, úgy a fejlett, mint  a fejlődő országokban. A fejlődő világban részt vesznek a növénytermesztésben és az állatállomány ellátásában, az élelmiszer-, víz-és egyéb szükségletek megszerzésében a családjuk számára, és még munkát is vállalnak a családjuk megélhetéséért. Valamint rájuk hárul a gyermekek, idősek és a betegek ellátása is.
 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által 1995-ben Pekingben rendezett nőkonferencián, amely a falusi nők világnapjának megtartásáról szóló döntést is hozta, a kormányok kötelezettséget vállaltak, hogy a nők számára biztosítja a szerkezetekben és a döntéshozatalban való egyenlő részvételt és növeli a nők lehetőségeit és képességeit a döntéshozatalban valamint az irányításban való részvételhez.

A Vajdasági Zöld Háló (Zelena mreža Vojvodine) 2004-ben A világ falusi nőihez címzett nyílt levelében csatlakozott a Nők Világértekezlete Alapítvány (WWSF) felhívásához, amely 1997 óta világszerte kampányokat szervez a falusi nők megsegítésére. Ezt a napot ma már a világ több mint 100 országában ünneplik.

Magyarországon 2000-ben vezették be a falusi nők világnapjának évenkénti megünneplését.

szerkesztő.gportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos előre megegyezni a munkáltatóval

2020. március 04. 08:18
 A koronavírus bizonyos esetekben hosszan elhúzódó és költséges vitákat is kiválthat

Koronavírus: újabb halott és 39 új fertőzött Magyarországon

2020. március 25. 08:35
Minden eddiginél nagyobb mértékben, 39-cel nőtt az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A kormányzati tájékoztató oldal közléséből kiderül: ezzel az igazolt magyarországi fertőzöttek száma 226-ra emelkedett.