Bajnokok az élelmiszeriparban

2023. augusztus 07. 11:27
Magyarország sikere az eredményes magyar vállalkozások, vállalatok működéséből adódik össze, ezért az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokok, akik a világpiacon is helytállnak majd – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.
Bajnokok az élelmiszeriparban
Az államtitkár kiemelte, az elmúlt időszak rávilágított arra, hogy az élelmiszeriparban is nemzetgazdasági érdekünk az importfüggőség csökkentése és az exportképesség fokozása. Ez csak akkor valósulhat meg, ha olyan élelmiszeripari – elsősorban – nagyvállalatok fejlesztésére fókuszálunk, amelyek hazai alapanyagra építik a termelésüket, láncszemléletben gondolkodva optimalizálják az erőforrások felhasználását és ezáltal magas hozzáadott értékű, homogén és nagy mennyiségű árualap előállítására képesek. Éppen ezért hoztuk létre az élelmiszeripar kiemelt szereplőinek fejlesztési stratégiáira fókuszáló „Élelmiszeripar Bajnokai Program”-ot – tette hozzá.
 
Dr. Nobilis Márton kifejtette, hogy ezek a beavatkozások összetett fejlesztésekre fókuszálnak, eltérő forrásból és eltérő feltételekkel
Az Élelmiszeripar Bajnokai Programmal megteremtjük annak lehetőségét, hogy a rendelkezésre álló szakmai és támogatási lehetőségeket teljes kormányzati szinten egy csokorba gyűjtve biztosítsunk lehetőséget a Bajnokok fejlesztéseihez. A Programban kiválasztásra kerülő vállalkozásokat mentor segíti a részvétel ideje alatt. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a következő évek agrárpolitikai feladata egy olyan élelmiszeripar kialakítása lesz, amely magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása mellett is növekvőképes, a világpiacon is megállja a helyét, és ellátja a magyar lakosságot jó minőségű, biztonságos hazai élelmiszerekkel. A versenyképesség motorja hosszú távon csak a vállalkozások alkotó ereje, hagyományokon nyugvó innovációja és fejlesztései lehetnek – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.
 
forrás: AM

Kapcsolódó cikkek

Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben

2023. szeptember 15. 13:05
Átadták a Coop bolthálózat részeként működő Mecsek Füszért több mint 3,5 milliárd forint beruházásával épült raktáráruházát Veszprémben – írta a kormany.hu cikkében.

Az örök kérdés: ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben Magyarországon?

2022. december 08. 19:20
Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián. Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével.