A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat

2024. március 06. 13:18
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.
A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat
Dr. Nobilis Márton kijelentette, ebben az Európai Uniós ciklusban minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll a magyar élelmiszeripar rendelkezésre, amely lehetőséget biztosít arra, hogy mind a legnagyobbak, a nemzeti bajnokok, mind a kicsik, mind a közepesek megvalósíthassák azokat a fejlesztéseket, amelyekkel később még sikeresebbé és még erősebbé tehetik az ágazatot. A Nemzeti Bajnokok program pedig új lehetőséget biztosít arra is, hogy még több biztonságos, hazai alapanyagokból előállított, magas minőségű élelmiszer jusson el a magyar családokhoz. Kiemelte, a hazai élelmiszeripar egy rendkívül heterogén ágazat, és a csaknem 4 ezer vállalkozás teljes árbevétele meghaladja a 6,4 ezer milliárd forintot.
A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat
Az államtitkár üdvözölte a Nébih munkáját és kiemelte, hogy a minőségi élelmiszeripar mellett az élelmiszerbiztonság is rendkívül fontos. A hivatal az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. Hozzátette, hogy a 2016-ban elindult Maradék nélkül programnak köszönhetően, 27 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlást.  Azonban még mindig ott tartunk, hogy 400 ezer főt etethetnénk meg háromszor egy nap bőségesen abból az élelmiszerből, amit kidobunk, ezért is rendkívül fontos ebben a témában a figyelemfelhívás, a további szemléletformálás és az edukáció.  
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

2023. december 04. 14:33
KAP Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatjuk a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken, Tégláson, a helyi piac átadóján.

Idén is Érték és Minőség Nagydíjas a Nádudvari

2023. szeptember 11. 13:37
Idén újra ünnepelhet a Nádudvari márka, hiszen ismét az Érték és Minőség Nagydíjasok között szerepelhet! Szeptember 8.-án, a Parlament Kupola termében került sor a díjak átadására, ahol 2 termékcsaládjuk is - a Nádudvari réteges krémjoghurt termékcsalád és a Chef Exclusive reggeliző termékcsalád -elnyerte ezt a kimagasló elismerést.