Barlangoljunk a főváros utcái alatt márciusban

2024. március 11. 15:51
Budapestet nem véletlen nevezik a barlangok fővárosának, hiszen a világ egyetlen olyan fővárosa, aminek közigazgatási területén 174 barlangot tartanak nyilván. Az Agrárminisztérium Barlangoljuk! kampányának részeként egész márciusban extra programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat a főváros négy turisztikailag kiépített barlangjában.
Barlangoljunk a főváros utcái alatt márciusban
A Magyar Nemzeti Park Igazgatóságokkal együttműködve az Agrárminisztérium 10. alkalommal hirdetette meg a Barlangok Hónapja programsorozatot, melynek köszönhetően az elmúlt évek során harmadával nőtt a hazai barlangok látogatottsága.  Idén a fővárosban a Pál-völgyi-, a Szemlő-hegyi, a Mátyás-hegyi- és a Budai Vár-barlang várja összevont, kedvezményes belépőjegyekkel és kivételes, más alkalommal nem látogatható helyszínekre tervezett túrákkal a látogatókat.
 
Ezen a hétvégén tárlatvezetéses sétákon ismerhetik meg az érdeklődők a Szemlő-hegyi-barlang történetét, megtudhatják hogyan fedezték fel a kutatók a ma ismert turista útvonalat, és a megszokottól eltérően az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón keresztül hagyhatják el a barlangot. Vasárnap pedig Budapest földalatti virágoskertjeként elnevezett, különleges cseppkőképződmények keletkezéséről hallhatnak előadást a résztvevők. Az előadásokkal mellett a látogatók számára nem járható Budai barlangokról lesznek 3D filmvetítések.
Március ismét a barlangok hónapja - ORIGO
Szakvezetéses túrával készülnek a Pál-völgyi barlangban is, mely több mint 30 km-es hosszúságával hazánk egyik leghosszabb összefüggő barlangrendszere. Hétvégente a budai termálkarszt kialakulását, valamint a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetét ismerhetik meg a kirándulók.
 
A vezetett séták mellett egészségügyi szempontból is hasznos felkeresni ezeket a védett természetvédelmi helyszíneket, ahol a mintegy 100%-os relatív páratartalom és az alacsony porkoncentráció kedvező élettani hatással van a légzőszervi betegségekkel élők számára. A Szemlő-hegyi-barlang csaknem 300 méteres kiépített szakasza utcai viseletben, akár babakocsival, akár kerekesszékkel is bárki számára látogatható.
Március ismét a barlangok hónapja - Turizmus.com
Hazánk barlangjai az élettelen természeti értékeink közé tartoznak, azaz megújulni képtelenek, ezért az Agrárminisztérium fokozott figyelmet fordít állagmegóvásukra. A KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében mintegy 1, 5 milliárd forintot fordított az állam a magyarországi barlangok állagmegóvására.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Visszanyeri régi fényét a kastély

2023. július 05. 16:00
Hamarosan teljesen megújul az öttevényi Földváry-kastély: új tulajdonosa exkluzív rendezvényhelyszínt álmodott a festői épületbe.
 
Az elmúlt évtizedekben hányattatott sors jutott az öttevényi kastélynak, amely a 18. században épült, és azonnal a falu jelképévé vált. A kastélyt Földváry Miklós báró építtette a feleségének, aki a környék egyik legnagyobb földbirtokosa volt. Eredetileg úgynevezett „úrilakként” szolgált, majd később bővítették kastéllyá.

Interaktív, innovatív, élményalapú régészeti kiállítás Brigetio mindennapjairól!

2023. június 13. 16:05
Április végén hatalmas érdeklődés kíséretében nyílt meg Komárom város új kulturális turisztikai látnivalója, a Brigetio Öröksége Látogatóközpont.
 
A Látogatóközpont legnagyobb attrakciója a Komárom város római kori történetét, az ókori Brigetio mindennapjait bemutató új állandó régészeti kiállítás. A kiállítótérben számos interaktív eszköz található: QR-kódos idegenvezetés, képernyőkön futó ásatási felvételek, műtárgyakhoz kapcsolódó játékok és 3D felvételek érintőképernyőkön, átélhető római kori városi séta VR-szemüveggel.