Barnamedvék magyar földön? Ők már nem csak átutazóban vannak

2024. május 15. 16:01
Újra megtelepedtek a barnamedvék Magyarországon, a szakember szerint már nem Szlovákiából átvándorló példányokról van szó.
Barnamedvék magyar földön? Ők már nem csak átutazóban vannak
Ismét barnamedvét láttak Aszód környékén. A település önkormányzata figyelmeztető táblákat helyezett ki, arra kérve a lakókat, hogy a lakott területeken kívül maradjanak az utakon, illetve kerüljék el a bozótos részeket és erdőfoltokat.
 
Professzor Dr. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója az eset kapcsán úgy véli: mostanában elég sok medveészlelés van itthon és ezek alapján kizártnak tartja, hogy valamennyi állat csak külföldről, Szlovákiából vándorolna Magyarországra.
A hermelin az Év Emlőse 2021-ben - Agro Jager News
A professzor szerint biztosra vehető, hogy már idehaza is vannak szaporodó párok, azaz újra meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon. Mivel éppen most van a párzási időszak és mozgásukat tekintve ilyenkor a legaktívabbak a medvék, ebben az időszakban lehet a legkönnyebben találkozni velük.
 
Dr. Heltai Miklós szerint a korábbi fajok újbóli megjelenése és megtelepedése alapvetően jó hír, hiszen sokan panaszkodnak amiatt, hogy folyamatosan pusztulnak a természeti értékek, ehhez képest most megjelent egy állatfaj idehaza, amely „nem hajlandó kipusztulni, hanem alkalmazkodik az új élőhelyi rendszerekhez". Arra is figyelmeztetett: a nagyragadozók és az ember közötti kapcsolatnak „a kölcsönös tiszteleten és félelmen kell alapulnia", azaz nemcsak az embernek kell a medvétől félnie, hanem a medvének is tőlünk. Véleménye szerint elgondolkodtató, hogy az elmúlt évtizedekben utóbbi nem igazán érvényesült és egyre több a medvetámadás. A tudományos kutatások alapján világos összefüggés van a barnamedve-állomány növekedése és az embereket ért támadások között.
 
Ennek okát Heltai Miklós abban látja, hogy a medvéknek nincs már mitől tartaniuk, ezért tűnnek fel egyre gyakrabban lakott területek közelében, ami nyilvánvalóan a vadászat hiányának a következménye. Azt is kifogásolta, amikor valaki a medvékkel való együttélésről beszél, mert szerinte ez pozitív töltetű, az egymást partnerként való elfogadásra utaló kifejezés – a nagyragadozókkal kapcsolatban azonban nincs értelme ilyesmiről beszélni.
Medveveszély egy Budapesthez közeli településen - Agroinform.hu
„Velük nem lehet együtt élni, velük csak együtt létezni lehet" – magyarázta.
 
A professzor szerint az együttlétezés alapja a már említett kölcsönös tisztelet és félelem. Rámutatott, ha már egyszer a barnamedve itt van, arra kell ügyelnünk, hogyan kerüljük el vele a találkozást. Mint mondta: nem szabad a közelébe lépni, minél távolabb kell tőle elhaladni, ha esetleg találkozunk vele.
 
 
Forrás: InfoStart

Kapcsolódó cikkek

Turisztikai konferencia lesz Pakson

2023. szeptember 25. 15:12
A Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. „Szelíd energiák, természetközeli értékeik” címmel turisztikai konferenciát szervez 2023. október 5-én, Pakson. A konferencia előadásai között szerepel a Pask II. beruházás, turisztikai stratégiák, az egészségturizmus, délután pedig Workshop és kerekasztal beszélgetésekhez lehet csatlakozni.

Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

2023. október 18. 18:10
Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán.
 
Az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése – olvasható a szlovén belügyminisztérium közleményében.