Beindult a húsvét, van sonka, tojás – erős áron

2024. március 26. 14:20
A héten indul a húsvéti ünnepek előtti nagy bevásárlási roham, a kereskedelmi láncok még csak néhány napja pakolták ki az ünnepkörre jellemző élelmiszereket és termékeket. Elmentünk szétnézni az üzletekben, milyen árakkal találkozni a polcokon.
Beindult a húsvét, van sonka, tojás – erős áron
Bár február közepén már kikerült néhány üzlet polcaira a csokinyúl, jelezvén, hogy korán jön a húsvét, de alapvetően nem kezdődött korábban a szezon az élelmiszerláncoknál. Csak most, néhány napja jelentek meg tömegesen az ünnepkörre jellemző élelmiszerek, a sonka, füstölt csülök, előre csomagolt kalács és persze az asztalokról elmaradhatatlan primőr zöldségek.
 
Az már a Központi Statisztikai Hivatal adataiból is látszik, hogy az élelmiszer-értékesítés utolérte magát, és várhatóan márciusban a húsvéti ünnepek miatti bázishatáson felüli növekedés várható a piacon. Ugyanakkor az üzletekben tett látogatásunkkor szinte azonnal észrevehető volt, hogy a 15-20 évvel ezelőtti kereskedői kreativitásnak és választéknak ma nyoma sincs. A diszkontok például a karácsonyi kínálatra jellemzően húsvétkor sem tolják túl a kínálatbővítést. Ám nincsenek egyedül: annak idején a nagy alapterületű boltokban ilyen ünnepekkor ki sem lehetett kerülni az akciós szezonális termékeket, akkora volt a kínálat. Emiatt a statisztikusok adatai is rendre azt mutatták, hogy a piros betűs ünnepek hozta élelmiszer-kereskedelmi forgalomnövekedés hozzájárul a GDP növekedéséhez. Jelenleg egy kicsit fordítva van, akkor van keresletnövekedés az élelmiszerboltokban, ha növekszik a GDP.
 
Egyébként az árak is erősek, a csokifiguráknál az a legfeltűnőbb, hogy a gyártói márkák termékeihez kilogrammonként 10 ezer forint alatt nagyon ritkán lehet hozzájutni.
 
A márkás csokinyúl, csokitojás, egyéb csokifigura átlagára: 
  • Auchan – 10 ezer forint/kilogramm 
  • Tesco – 10 ezer forint/kilogramm 
  • Spar – 10 ezer forint/kilogramm
A két diszkontban jellemzően a saját márkás termékek mennek:
 
  • Lidl – 4–6 ezer forint/kilogramm
  • Aldi – 5–8 ezer forint/kilogramm
Kolléganőnk ezúttal csoki nyuszikat tesztelt. Kiderült, melyik a  legeslegfinomabb - kiskegyed.hu
Ugyanakkor a két diszkontban is vannak gyártói márkák, például a Ferrero termékei, ezek kilogrammonként egy ezressel olcsóbbak, mint a másik három boltban, ugyanakkor választékból is szerényebb a polcaikon a kínálat, ami magyarázza az erőteljes árvágást. (A nagyobb szortiment egyben magasabb költséget is jelent a bolt számára. Épp ezért nehézkes ma nagy alapterületű boltban széles kínálatot tartani, mert az magában hordozza a magasabb eladási árat.) 
 
Külön megér egy bejegyzést a Kinder Meglepetés (leánykori nevén Kinder Tojás):
  • Auchan – 389 forint
  • Tesco – 375 forint
  • Spar – 375 forint
  • Aldi – 262 forint
  • Lidl – 262 forint
Kinder Meglepetés tejcsokoládé-tojás - ár, vásárlás, rendelés, vélemények
 
A friss tojás, úgy tűnik, szabad préda, ugyanis ahány bolt, annyiféle árképzés. Annyi elmondható hüvelykujjszabályként, hogy mindenhol 40 forintnál kezdődnek a legkisebb tojások. Van, ahol 70 forintnál megáll az árképzés, de van olyan bolt is, ahol elmennek 90 forintig. Természetesen ebben nemigen lehet összehasonlítást végezni, hiszen a tojás árképzése nemcsak kereskedőtől és beszállítótól függ, hanem az almozástól és persze a mérettől is. Tény azonban, hogy mindenhol megtalálható a legolcsóbb és a legdrágább méret. 
 
A primőr kissé húzósabb téma, ott komoly eltérések mutatkoznak (paradicsom és paprika):
 
  • Auchan – 1200–1800 forint/kilogramm 
  • Tesco – 900–1300 forint/kilogramm 
  • Spar – 800–1300 forint/kilogramm 
  • Aldi – 900–1300 forint/kilogramm
  • Lidl – 900–1000 forint/kilogramm
A hónapos retek és az újhagyma csomagja 200–300 forint között mozog, van, ahol nagyon megnyomják az akciót, és bőven 200 alá mennek, és van, ahol tartják a 300-as szintet, hiszen ez bevásárlási értékben lényegében nem számít komolyabb tételnek.
Hónapos retek fajták - Retek Info
A sonkafronton sem nagy az eltérés az üzletláncok között, füstölt csülök a hiper- és szuperben 2000 forint alatt kapható, a lapockák ára átlagosan 3000 forint, a comb és a lapockánál értékesebb részek pedig 4000-ért vagy annál egy kicsivel többért kaphatók. Ez nagyban függ az érlelés technológiájától is, a gyorspácolt termékek olcsóbbak, a füstöltek drágábbak. Egyedül az Auchanban láttunk ottjártunkkor hagyományos csontos füstölt combsonkát, 4000 forintos kilogrammonkénti áron. A kirakott termékek 10 kiló körüliek voltak, ezek ára bizony így elment 40 ezer forintig, ami kimondva kicsit húzós, hiszen ezért már egy egész jó sportcipőt is kapni.
Húsvéti sonka - parasztsonka és társai - a covid sem veheti el tőlünk -  Blikk
Ami viszont érdekes, hogy sem az Aldi, sem a Lidl nem ment neki a kínálati versenynek, meglehetősen szűkös szortimenttel, 2000–4000 forintos kilogrammonkénti árért kínált különféle sonkaterméket. 
 
E mögött egyébként vélhetően az húzódik meg, hogy a húsvéti sonka ma már piacos termék, a vásárlók termelőtől vagy piaci árustól vásárolnak még akkor is, ha azok kilogrammja egy ezressel drágább is.
 
Mindent összevetve érződik a kereskedelmi láncokon az óvatosság, így egy kissé visszafogottabbak ebben a szezonban, csakúgy, mint karácsonykor. Vélhetően ennek akkor lesz végre, ha az élelmiszer-fogyasztás tartósan növekedésnek indul. 
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Pályázatot hirdetnek a 150 éves Budapest ünnepi tortájára

2023. március 08. 12:51
Pályázatot hirdet a 150 éves Budapest ünnepi tortájára a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület. Nevezni május 30-ig lehet.
Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében hirdették meg a szervezetek a pályázatot, amelynek célja egy alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviselő ünnepi torta elkészítése - olvasható a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2023. június 07. 14:02
2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).