Beindultak a szakszervezetek, újabb béremelés lehet már a nyáron

2022. május 23. 08:34
2022. május 19-én Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke nyilatkozott az InfoRádiónak a 2022. évi bérkorrekció szükségességéről.
Beindultak a szakszervezetek, újabb béremelés lehet már a nyáron

Azoknál a cégeknél, amelyeknél korábban csak 10 százalék alatti bérfejlesztés volt, idén mindenképpen szükség lesz korrekcióra, de a 10 százalék fölötti emelések esetében is" – mondta az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: az elmúlt időszakban olyan sokkhatások érték a vállalkozásokat, hogy nagyon óvatosan kell bánniuk a béremelésekkel.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint nagyon komoly nyomás nehezedik a szakszervezetekre és a munkáltatókra is az infláció drasztikus emelkedése miatt. A jelenlegi bérmegállapodások többsége biztosítja a feleknek, hogy évközben felülvizsgálják a korábban aláírt emeléseket és a végrehajtott bérfejlesztéseken túl további kompenzációkat adjanak.

"Ez az év közepén vagy adott esetben az év végén is jelenthet alapbéremelést, egy vagy több részletben kifizetett kompenzációs összeget, vagy béren kívüli juttatásokat is" – mondta Mészáros Melinda. Azt látják, ahol egy számjegyű, 10 százalék alatti bérfejlesztés volt nemrég, ott mindenképpen szükséges korrekció, de ez érvényes lehet ott is, ahol 10 százalék fölötti emelések voltak.

"Nem látjuk még az éves átlagos inflációt, ami viszont egyértelműen elmondható, hogy a munkavállalók nem az átlagos inflációs mértéket érzik, mert az alapvető élelmiszerek és az alapvető szolgáltatások ára jelentősen, akár 100-150 százalékkal is emelkedett" – foglalta össze a szakszervezet elnöke. Egy központi felmérésre hivatkozva Mészáros Melinda azt mondta: a munkáltatók kétharmadánál 15 százalék körüli bérfejlesztésre lehet számítani, de a dolgozók egyharmada egyáltalán nem kapott fizetésemelést.

infostart.hu / www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Parragh szerint nem kellene egyezkedni a minimálbérről, az érdekképviseletek visszaszóltak

2021. szeptember 08. 08:35
Az iparkamara elnöke szerint a minimálbér-egyeztetések folyamata elavult, szakmailag megalapozatlan, a résztvevő szervezetek súlytalanok. A munkáltatói érdekképviseletek kikérik maguknak.

Adóbevallási határidők 2020-ban

2020. február 17. 09:12
Összegyűjtöttünk néhány fontos bevallási és befizetési határidőt.