Bejelenthető-e heti 40 óránál többre a dolgozó?

2018. január 09. 11:14
„Bejelentett dolgozónk heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Pályázaton indultunk, ami plusz két órát vesz igénybe naponta. Szeretném megtudni, milyen formában tehetem ezt, hogy ne sértsek törvényt.” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A teljes napi munkaidő napi 8 óra (általános teljes napi munkaidő). Bár a munka törvénykönyve (Mt.) szerint a teljes napi munkaidő legfeljebb napi 12 órára emelhető, de kizárólag az alábbi 2 esetben: ha a munkavállaló

- készenléti jellegű munkakört lát el, vagy

- a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (hosszabb teljes napi munkaidő),

és mindezek mellett szükséges a munkavállaló hozzájárulása is.

Ha azonban az említettek alapján a hosszabb teljes napi munkaidőre nincs lehetőség, akkor a napi munkaidő nem haladhatja meg a 8 órát (ettől eltérően a beosztás szerinti napi munkaidő lehet legfeljebb 12 óra).

Megoldást ebben egy másik munkavállaló részmunkaidőben történő foglalkoztatása jelenthet, akár akként is, hogy annak a dolgozónak más munkáltatónál már áll fenn egy teljes munkaidős munkaviszonya (az Mt. ugyanis egy munkáltató–egy munkavállaló viszonylatában várja el a munkaidőre, pihenőidőre stb. vonatkozó szabályok betartását).

Nem tudom, hogy a pályázat esetén feltétel-e a munkaviszony, mert amennyiben nem, abban az esetben érdemes megnézni, hogy van-e lehetőség megbízási jogviszony létesítésére. Itt arra kell ügyelni, hogy az adott tevékenység ténylegesen is ellátható legyen ezen polgári jogi jogviszony keretében (nehogy felmerüljön a színlelt jogviszony lehetősége), másrészről pedig, hogy az ellátandó tevékenység jellege és jellemzői is teljes egészében térjenek el a fennálló munkaviszonytól.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Súlyos fagykárok az akácosokban

2016. május 11. 07:45
Az idén még nem pergettek mézet a méhészek, a tavalyi termés fele a termelőkön ragadt az Európai Unióba özönlő ázsiai áruk miatt Vöő György – 2016.05.11. 00:29 
Sanyarú esztendő elé néznek a magyar méhészek. Az akácosok kétharmada károsodott a fagy miatt, miközben a tavalyi akácméz fele a termelőkön ragadt az uniót elárasztó, kétes eredetű ázsiai készítmények miatt.
 

Fazekas: Mezőhegyes agrártörténeti kincs

2016. május 26. 08:48
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatták a munkát a képviselők szerdán délután.