Belaruszban betiltották a szakszervezeteket

2022. július 21. 08:09
A közrendet veszélyeztető tömegtüntetéseken vettek részt
Belaruszban betiltották a szakszervezeteket

Azért nem működhetnek a hivatalos indoklás szerint érdekképviseletek, mert tagjaik nem azt tették, ami egy szakszervezeti tag dolga lett volna, hanem a közrendet veszélyeztető tömegtüntetéseken vettek részt. A HVG cikke.

Belaruszban betiltják a független szakszervezetek működését – jelentette be az ország főügyészsége az Interfax közlése szerint. A tiltó határozatot a főügyészség kérésére Belarusz Legfelsőbb Bírósága hozta meg.

A közlemény szerint a tárgyalás során fény derült arra, hogy a szakszervezetek tagjai nem azt tették ami egy szakszervezeti tag dolga lett volna, nevesül küzdeni az illegális sztrájkok, a munkabeszüntetés és a társadalmi eszkaláció ellen, hanem ehelyett a közrendet veszélyeztető tömegtüntetéseken vettek részt. A közlés szerint a "vétkesek" ellen büntetőeljárás is indult.

Az Amerikai Egyesült Államok minszki nagykövetsége a döntést elítélő nyilatkozatában kiemelte, hogy 10 000 belarusz munkavállaló marad így érdekképviselet nélkül kiszolgáltatva az államnak.

Forrás: HVG

 

Kapcsolódó cikkek

Hungarikum lehet a töltött káposzta is

2016. szeptember 20. 08:10
Hungarikummá válhat a töltött káposzta is. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter legalábbis így foglalt állást a hétvégi mezőberényi töltött káposzta fesztiválon.

A kormány vonja vissza a sztrájktilalmat!

2021. augusztus 05. 11:09
2021. augusztus 4-én a SZEF, az ÉSZT, a MASZSZ és a Liga Szakszervezetek közös nyilatkozatot adott ki a légiforgalom-irányítók veszélyhelyzet alatti sztrájktilalmával kapcsolatban.