Belvízkárok kezelése

2016. március 07. 08:26
A szokatlanul enyhe tél és a hosszan tartó esőzések miatt ismét jelentős károkat okozhat a belvíz a mezőgazdaságban. A talajok vízzel telítettek, illetve a belvízzel borított területek nagysága országosan növekszik, amelyek elsősorban az őszi vetésű növényeket károsíthatják, hosszú távon viszont a tavaszi magágyelőkészítést is veszélyeztethetik. Az érintett termelők az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenthetik be esetleges belvízkáraikat, ezért érdemes felkeresni falugazdászainkat.

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának hatására főként Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakultak ki belvízzel elöntött mezőgazdasági területek. A bekövetkezett belvízkárok agrárkár-enyhítési rendszerben történő érvényesítése, és a későbbi kárenyhítő juttatásra történő jogosultság érdekében a kárt szenvedett gazdálkodóknak elsődleges feladata a belvízkárok határidőben történő bejelentése.

A kárbejelentés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető elektronikus kárbejelentő felületen tehető meg a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül. Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése az az időpont, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik a várhatóan 30%-ot meghaladó belvíz miatti károsodás.

A károsult termelők a kárbejelentő felületet a www.mvh.gov.hu honlapon az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt, majd az ügyfélkapus bejelentkezést követően érhetik el a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus úton történő kárbejelentéshez szükség esetén a NAK falugazdászai nyújtanak segítséget.

Problémáinkkal forduljunk szakemberhez!

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Műhelymunka az esélyegyenlőségről

2022. március 03. 10:10
2022. március 1-jén a Szakszervezetek a helyreállításért projekt keretében megbeszélést tartott a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága. A testület újraválasztotta vezetőségét és meghatározta az Esélyegyenlőségi szeminárium témáit.

Támad a „láthatatlan gyilkos”: így mérsékelhetik a helyi önkormányzatok a levegőszennyezést

2020. július 23. 08:04
Az Európai Bizottság egy új európai zöld megállapodást javasolt, amely célként tűzte ki a szennyezőanyag-mentességet, amely a toxikus anyagoktól mentes környezet megteremtését hivatott biztosítani. Nem véletlenül: ez az új környezetvédelmi biztos által említett három prioritás egyike, amely mindenekelőtt a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozik és szorosan kapcsolódik 2021-ben elfogadandó szennyezőanyag-mentességi cselekvési tervhez. A HelloVidék Karácsony Ádámot, a Pest megyei Tahitótfalu polgármesterét, a Régiók Európai Bizottsága (CoR) magyar tagját kérdezte, aki vállalta a tiszta levegőre vonatkozó vélemény jelentéstevői feladatát.