Bérelt földeken kezdte, ma negyvenhektáros birtoka van: elárulta titkát a felcsúti gazda

2021. január 22. 08:36
December 23-án este fél tizenegyig kolbászt töltött a nemrégiben kialakított kis élelmiszert-előállító helyiségében Fridman Gábor felcsúti őstermelő. Két leánykája segített neki. Egy mázsányi mennyiség készült el ezen a napon, ennyi volt a megrendelés a szilveszteri-újévi időszakra. A kuncsaft kívánsága pedig parancs az élelmiszer-előállítással is foglalkozó gazdának.
Bérelt földeken kezdte, ma negyvenhektáros birtoka van: elárulta titkát a felcsúti gazda

Öt évvel ezelőtt még évtizedek óta nem használt töredék, többször egy hektárnál is kisebb réteket, legelőket bérelt a fiatal gazda és azokon legeltette tizenöt-húsz szarvasmarháját. Igazán tiszta, vegyszermentes tejet fejhetett, hiszen ezeken a parcellákon sohasem használtak növényvédő szereket, sőt, semmiféle műtrágyát sem. Ezért is volt kelendő a saját készítésű sajtja. A helyiek és a környékbeliek tisztában voltak a családi gazdaságban termelt alapanyag minőségével. Azért kellett felhagyni a tehéntartással, mert az ideiglenesen felszerelt, vékony karókra rögzített villanypásztoron gyakran átgázoltak a tehenek, és nem egyszer kárt is tettek a szomszédok gabonájában, kukoricájában - idézte fel a történteket az Agrárszektor kérdésére Fridman Gábor. A felcsúti gazda azt is elárulta, hogy nem végleges a lemondása a sajtkészítésről, most már ugyanis van olyan területe, amely akkora nagyságú, hogy tíz-tizenöt állatnak is elegendő legelésre. Tervei között szerepel egy stabil őrzőrendszer megépítése, utána pedig vásárol majd állatokat és újra kezdi a sajtkészítést is.

Ma negyvenhektáros bio minősítésű terület tulajdonosa a Fridman család. A teljes területen szálas takarmányt termelnek. Kaszálják és bálázzák ezeket a takarmányféleségeket. A maradékot, vagy éppen a sarjút pedig legeltetik. Az egy kilométeres kerítés már elkészült, de hátra van még a két kilométeres szakasz megépítése. A tavaszi feladat a fedett bálatározó befejezése lesz.

Most lótartással, tenyésztéssel, csikóneveléssel foglalkozik a családi gazdaság. Befogadják az idős, „nyugdíjas” lovakat is. A valamikori lovasok érzelmileg is kötődnek a társállataikhoz. Eszükbe nem jutna, hogy vágóra adják el társukat. Inkább egy nyugodt helyet, megbízható gondoskodást keresnek az idős négylábúaknak. Ezt a keresletet ismerte fel a felcsúti gazdaság. A fő bevételi forrás most különböző füstölt áruk - sonka, szalonna, kolbász - elkészítése és értékesítése. A példakép a nagyapa volt. Aki faluszerte ismert és kedvelt böllérként is dolgozott, egy-egy szezonban 140-150 sertést is vágott és dolgozott fel. Az ő jól bevált receptjeit használják mostani utódai. Az alapanyag, a hízott sertés a saját ólban nevelkedik.

Egy évvel ezelőtt egy állatorvos ismerősöm vetette fel, hogy megszerezhetném a kis élelmiszer-feldolgozói jogot. Volt egy, az ilyen munkára alkalmas helyiségem is. Csak a falak csempézését kellett megoldani, ami nem volt túl nagy feladat. Hideg és meleg folyóvizet is biztosítani kellett

 - mondta a profilváltásról Fridman Gábor.

Főként a közösségi médiára feltett információk segítik ennél a vállalkozásnál, hogy egymásra találjon az áru és a vevő. A vevők házhoz jönnek, 15 kilométeres körzetből, sőt, még Székesfehérvárról is. Tavaly megpróbálkoztak a piacozással. Ám, a meglévő piacokon általában már van hasonló termékeket árusító gazda és így az új versenytársat nem fogadják szívesen. Ugyanakkor a gazdasághoz tartozik egy 6 ezer négyzetméteres gyümölcsös is, ezeknek a biogyümölcsöknek a család által el nem fogyasztott részéről is az internetre kerülnek fel fotók, így jut el az áru a vevőhöz. 

A legnagyobb mennyiségben szőlő terem. Nemrégiben elvadult állapotban vették át a tőkék gondozását. A kitört karók helyet a saját erdőből került kétszáz darab új támasz. Így a legolcsóbb és leggazdaságosabb. Júniustól késő őszig tartott az elmúlt évben a gyümölcsszüret. A tavaszi fagy ellenére ebben a völgyben például jó termés volt körtéből, és bő termés volt az új telepítésű szilvából is. A kajszit viszont erősen gyérítette májusi hideg, a termése mindössze 15 üveg lekvárra volt elegendő.

A felcsúti gazda mesélt az Agrárszektornak egy nyári csalódásáról is. Elvállalta egy bortermelő nagygazdaság több hektáros szőlőjének zöld munkáját. Úgy választotta meg a terület nagyságát, hogy alkalmi munkások foglalkoztatásával is számolt. Úgy gondolta, hogy a járvány miatt munka nélkül maradottak közül sokan vállalkoznak majd a könnyű mezőgazdasági fizikai munkára, szőlőkötözésre, hajtásrendezésre, zöldellésre. A település központjától mindössze öt-hétpercnyire volt az ültetvény. Még egy mezőgazdasági szakiskolával is megegyezett abban, hogy nyári gyakorlatot is igazolhatnak nála a tizenéveseknek. Ám, kitartó munkása egyetlen egy sem akadt. Volt, aki két óra alatt adta fel, más a 6 órás munkanap végén jelentette be, hogy holnap már nem jön. Három napnál tovább egyetlen alkalmi munkás sem maradt. A diákok közül egyetlen jelentkező sem volt, hiába volt számukra megígérve az óránkét ezer forintos fizetség. Végül Szekszárd környékéről segített ki őket egy csapat, akik naponta ingáztak.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország az agrárium területén is helybe viszi a segítséget a fejlődő országokban

2019. május 14. 07:26
Magyarország migrációs politikájának alappillére a kiváltó okok kezelése, a „helybe visszük a segítséget” elv érvényesítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Afrikai Diplomata Napok keretében Magyarországon tartózkodó szubszaharai afrikai országok diplomatáival folytatott egyeztetésén.

A helyi termék mindig a helyi gazdaságot erősíti

2020. május 25. 07:44
A helyi termékek mindig a helyi gazdaságot erősítik és sok-sok család megélhetését jelentik - mondta az agrárminiszter szombaton a Pest megyei Bagon.