Béremeléssel kezdd az évet!

2020. február 24. 08:00
Van olyan vállalati kollektív szerződés is, amelyben a kezdő bér a minimálbér másfélszerese – tudtuk meg dr. Bognár Ferenc közép-dunántúli referenstől, akit arról kérdeztük, hogy az általa felügyelt régió szakszervezeteinek milyen mértékű béremeléseket sikerült kiharcolniuk.
 
Van, ahol már lezárult a bértárgyalás, és megszülettek a megállapodások, de sok helyen még tárgyalunk – válaszolja dr. Bognár Ferenc a régió béremeléseinek mértékét firtató kérdésemre. 
Zala megye

 


Nagykanizsán a MOL csoport egyik tagjánál, az OT Industriesnél dolgozik a vasas ágazathoz tartozó szakszervezetünk, itt egyelőre még nem sikerült a béremelést véglegesíteni. A vállalatnál decemberben létszám leépítés történt, és a szakszervezet erőfeszítései arra irányultak, hogy az elbocsátott dolgozóknak minél jobb feltételeket harcoljon ki. Sikerült a Munka törvénykönyvében meghatározottnál messze túlmutató juttatásokban megállapodnunk. 46 milliót sikerült az elbocsátott embereknek bizotsítanunk, ráadásul ezt a pénzösszeget, a senioritást is figyelembe véve, a szakszervezetek oszthatták el. Visszatérve a béremelésre, a cég helyzetére tekintettel itt 6-8 százalék béremelést prognosztizálok erre az évre.

A másik fontos nagykanizsai cég a Tungsram, de a vállalatnál nem helyi, hanem országos béralku történt. Sajnos rég volt, hogy ez a nagy múltú cég piaci sikereket könyvelhetett el, a menedzsment máig az optimális termékszerkezetet kialakításával van elfoglalva. Itt a szakszervezetek 8-10 százalékos bérköveteléssel indítottak, végül a minimál béresek 8 % -os bérfejlesztésben részesültek, a felette keresők - márciustól - 6.2 százalékot kaptak kézhez.

Lentiben a CREATON Szakszervezetünk 10-12 százalékos emelést szeretett volna elérni, de meg kellett elégedniük a munkáltató által ajánlott 8 százalékkal. Egy közeli településen, Adán ugyanennyit emelt az Ada Nova cég is, amely egy 600 alkalmazottat foglalkoztató bútorüzem.

 

Veszprém megye

 

Veszprémben a Hulladékkezelő Nonprofit Kft. és Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-nél 6-8 százalék közötti induló bérjavaslatot adott a munkáltató, szemben egy tavaly 2 évre kötött szóbeli megállapodással - amire a felek nem egyformán emlékeznek... Mindenesetre a szakszervezet 10-12 % közötti béremlési értéket szeretett volna elérni. A megszületett - egyelőre hallgatólagos - megállapodás 10 százalék, amelyet márciustól kapnak meg a munkavállalók.

 

Fejér megye

 

Móron a SEWS-H Kft.-nél menedzsmentje 5-7 százalék közötti bérjavaslatot tett le az asztalra, de a szakszervezet itt is 10-12% -os béremelést szeretne. A tárgyalások még folynak.

Az ESAB-Mór Kft-nél a munkáltató korábban 3-5 százalékos béremelési javaslatot fogalmazott meg. Ugyanakkor a szakszervezet 12-16% közötti emelést tűzött zászlójára. El kell mondani, itt a cég komolyan veszi a szakszervezeteket, például olyan kollektív szerződést sikerült kötni és megőrizni amely a kezdő bért a minimálbér másfélszeresében határozta meg. A megállapodást – igaz, egyelőre szóban – úgy sikerült megkötni, hogy januártól a fizikai dolgozók 10 százalékkal, a szellemiek 5 százalékkal vihetnek haza többet, mint az elmúlt évben. (Tárgyalunk, hogy július 1-től számukra is 8-10%-os mértékű béremelést biztosítson a munkáltató.)

Benteler Autótechnika Kft.-től 6-8% béremelési ajánlatot adott, ám a LIGÁS szakszervezet 16 - 18% körüli emelést szeretne elérni. A tárgyalások a jövő héten fordulnak érdemi fázisba - úgy érzem, itt sem lesz egyszerű dolgunk -, de az arany középút jó megoldásnak tűnhet.

Folytatva a sort, a Rába-Mór Kft.-nél, a Fehrer Hungary Kft.-nél, az Adient Hungary Kft., -nél - mindegyik cég Móron működik – egységesen 10 százalékos béremelést értek el a szakszervezetek, illetve a dolgozók. A móri Gestamp-Mór Kft. kivétel: itt az év novemberében realizálódnak a béremelések, és ez novemberben 16 százalék volt! El kell mondani, hogy a cég a belépő juttatásokat is jócskán megemelte, például egy belépő operátor alapbére 248 ezer forintnál kezdődik.

Székesfehérvárott az aluminiumipari nyílászárókat készítő ALUFE - Fémszerkezeti Kft. – nél példaértékű megállapodás született. A munkavállalók januártól 8% emelést, majd júliustól újabb (erre számolt) 6 százalékos további emelést kapnak. El kell mondani, hogy itt is példa értékű a magyar menedzsmentnek a munkavállalók irányában mutatott magatartása, jó a kapcsolatunk a vezetéssel, mert a cég lépései egyszerre szolgálják a válallkozás munkaerő-utánpótlását és a munkavállalók érdekeit.

Székesfehérvárott meg kell említeni még a Fehérvíz Zrt.-t, amely önkormányzati tulajdonú vizes cég. A helyi szakszervezettel együtt, amely a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének tagcsoportja, 10 százalékos béremelést szeretnénk elérni, és erre, hála a polgármester elkötelezettségének, látok reális lehetőséget.

A prémium hangrendszereket gyártó Harman-Becker Kft.-nél 8 %-os béremelést sikerült elérni januártól.

A Denso Kft. Székesfehérvár ipari központjának - és a térségnek – a legnagyobb munkáltatója. Itt tavaly példátlanul sikeres béralku, 20,5 százalékos béremelésről szóló megállapodás született. Ezt – figyelembe véve az autóipar és a beszállító-ipar helyzetét - idén nem lehet megismételni. A korábbi évben megfogalmazott, induló 25 százalékos béremelési követelésünket 5 százalékkal csökkentettük, és világossá tettük, versenyképes bérezésre van szükség a munkahelyek megtartásához. Itt a bértárgyalások folyamatban vannak, és úgy gondolom, nemsokára egy sokkal részletesebb beszámolót is tudok a bértárgyalások folyamatáról adni.

Végül meg kell említeni a térség nagy munkáltatóját, a Dunaferrt, ahol, a sajtóból már ismert módon, 10,2 százalékos béremelésről született megállapodás, és a munkáltató visszavonta a 360 fős csoportos létszámleépítési szándékát. Ez tehát az összkép, amihez csak annyit tennék hozzá, hogy sok esetben a megállapodások a bruttó bértömegre, több esetben a bruttó bérekre vonatkoznak. Ez utóbbi esetben a különféle pótlékok további százalékokat adhatnak az elért béremelésekhez.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

500 ezer forint alá került a bruttó

2022. július 29. 09:33
A KSH 2022. július végi jelentése szerint májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az egy évvel korábbinál 14,9 százalékkal magasabb volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 000 forintra emelkedett. Ugyanakkor májusi adatok szerint az átlagkereset 495 900 forintra csökkent a korábbi 500 ezer forint feletti értékről.

Cafetéria: 2022-től adómentes lesz a céges kerékpár

2021. június 22. 10:22
2022. január elsejétől akár kizárólag magáncélra használható kerékpárt vagy elektromos kerékpárt is biztosíthat a munkáltató adómentesen