Berobbant a CSOK Plusz: havonta ezer házaspár igényli az új kamattámogatott hitelt

2024. március 28. 15:09
Csaknem 2 ezer házaspár kérelmezte február végéig a CSOK Pluszt átlagosan 26 millió forintért értékben. Kétharmaduknak még nincs gyermeke, az édesanyák fele 30 év alatti – derült ki az MTI tudósítása szerint egy mai sajtótájékoztatón, amelyre a Portfolio nem kapott meghívást.
Berobbant a CSOK Plusz: havonta ezer házaspár igényli az új kamattámogatott hitelt
Hornung Ágnes államtitkár az MTI tudósítása szerint elmondta még azt is, hogy a kérelmezők ötöde piaci hitelt, ugyancsak ötöde babaváró hitelt is igényelt a CSOK Plusz mellé. Az adatok alapján arra számít a kormány, hogy az állami támogatások újabb lenületet adhatnak a gyermekvállalási hajlandóságnak.
 
Lóga Máté államtitkár a bankok és az ingatlanfejlesztők visszajelzéseire hivatkozva megerősítette, hogy a lakossági hitelezés a fellendülés jeleit mutatja. Hozzátette, hogy november óta látszik a változás, aminek a CSOK Plusz bevezetése újabb lökést adhat, ugyanis jelentős mértékben élénkítheti a lakáshitelek igénylését.
 
Az állami támogatások a vállalati hitelezés fenntartásában is jelentős szerepet játszottak, a januári hitelszerződések összege már magasabb volt, mint az előző két év elején. A vállalati hitelállományból a kis- és közepes vállalkozások 57 százalékkal részesednek, ők elsősorban a forintkölcsönöket keresik - mondta az államtitkár. Jelezte, hogy a bankok ezen a piacon is a kereslet emelkedésére számítanak, az évet óvatos bizakodással kezdték.
 
A vállalati hitelezés élénkítését a kormány továbbra is fontosnak tartja, ennek megfelelően például a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretösszege az idén 200 milliárd forinttal gyarapodik, a Széchenyi kártya programban 1000 milliárd forint új kezességvállalás várható a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közreműködésével - tette hozzá.
 
Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a hitelintézetek és a kormány együttműködése sokat segített abban, hogy Magyarország sikeresen, számos más államnál eredményesebben küzdötte le az elmúlt évek nehézségeit. Fontos jelzésnek nevezte az üzleti és fogyasztói bizalom erősödését, valamint azt, hogy lakáshitelt már 7 százalék kamat alatt is lehet találni, a befogadott kérelmek száma pedig februárban majdnem háromszorosan haladta meg az egy évvel korábbit.
 
A piaci alapú vállalati hitelezés még visszafogott, de már közelítik a 8 százalékot a kamatok. A bankszektor rendelkezik a növekedéshez szükséges forrásokkal, itt az idő tehát, hogy a cégvezetők elővegyék a válságos években félretett üzleti terveket, és szétnézzenek a hitelpiacon - mondta a bankszövetség elnöke.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigorításra készül az EU: betiltják a gázkazánokat

2024. február 12. 13:22
Már a határidő is megvan.
 
Az Európai Tanács és az Európai Parlament további szigorításokat tervez. Ideiglenesen megállapodtak az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, ennek értelmében javulhat az EU-ban az épületek energiahatékonysága - írta meg a Portfólió.

TIZENEGY ORSZÁG HALLGATÓI KAPTAK DIPLOMÁT A MAGYAR KORMÁNY ÉS A FAO KÖZÖS ÖSZTÖNDÍJPROGRAMJA KERETÉBEN

2023. július 07. 14:38
Az Agrárminisztérium 2023. július 6-án rendezte meg hagyománnyá váló rendezvényét, a végzős ösztöndíjasok búcsúztatóját. Jordánia, Georgia, Ghána, Etiópia, Algéria, Egyiptom, Libanon, Nigéria, Fülöp-szigetek, Kazahsztán és Üzbegisztán diákjai azért jöttek Magyarországra, hogy növényorvos, vízgazdálkodó mérnök és növénytermesztő diplomát szerezzenek az Agrárminisztérium támogatásával.