Betiltotta az EU a füstaromák használatát

2024. június 07. 12:55
A kutatások szerint növeli a rák kialakulásának kockázatát.
 
Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága veszélyesnek ítélte, ezért betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerek, köztük chipsek forgalmazását.
Betiltotta az EU a füstaromák használatát
Miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, ezek között a füstölt szalonnás chipset is.
 
A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. 8 fajta füstaromával kapcsolatban komoly egészségügyi aggályok merültek fel. A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki.
Bacon chipsszel — Stock fotó © ajafoto #79473300
A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket.
 
A tilalomról áprilisban született megállapodás, onnantól számított két éven belül kell kivezetni e termékeket az üzletekből.
 
Forrás: divany.hu

Kapcsolódó cikkek

Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben

2023. szeptember 15. 13:05
Átadták a Coop bolthálózat részeként működő Mecsek Füszért több mint 3,5 milliárd forint beruházásával épült raktáráruházát Veszprémben – írta a kormany.hu cikkében.

Magyarország lelke a vidék

2024. március 01. 13:44
A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk - kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.