Betiltotta az EU a füstaromák használatát
2024. június 07. 12:55
A kutatások szerint növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága veszélyesnek ítélte, ezért betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerek, köztük chipsek forgalmazását.
Miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, ezek között a füstölt szalonnás chipset is.
A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. 8 fajta füstaromával kapcsolatban komoly egészségügyi aggályok merültek fel. A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki.

A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket.
A tilalomról áprilisban született megállapodás, onnantól számított két éven belül kell kivezetni e termékeket az üzletekből.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
December elejére hiánycikk lehet a magyar burgonya
2024. szeptember 03. 15:29
A burgonyatermesztőknek a hőség és a tárolási nehézségek hatalmas gondot jelentenek.
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.

