Biztos, hogy az erdőbe valók?

2021. február 04. 13:09
Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.
Biztos, hogy az erdőbe valók?

A mindennapi életben már sok tapasztalatot szereztünk a technikai sportok negatív hatásairól, melyeket röviden szinte lehetetlen összefoglalni. A száguldó motorok, quadok, terepautók tönkreteszik az alapkőzetet és a talajt, emellett még a tehergépjárműveknél is nagyobb mértékben szennyezik a levegőt és az élővizeket. Felborítják a mikro-életközösségek kényes egyensúlyát, lepusztítják a patakpartokat, helyrehozhatatlan károkat képesek okozni a gyepekben és az erdőkben is.

image-1.jpg
 
Fotó: Horváth László

 

Sok esetben ritka, magas természetvédelmi értékű növény-, illetve állatfajok esnek áldozatául ennek a tevékenységnek.

Ezáltal közvetve és közvetlenül is hozzájárul az élőhelyek minőségének romlásához, egyúttal az ott található életközösségek sokféleségének csökkenéséhez.

A természeti értékekről köztudott, hogy előfordulásuk nem korlátozódik csupán a védett vagy fokozottan védett természeti területekre. Védelmük minden magyar állampolgár törvények és jogszabályok által előírt kötelessége. Természeti területen a járművel való közlekedést az erdőtörvény, a Natura 2000 területekre vonatkozó rendelet és a természetvédelmi törvény szabályozza, melyek joggal korlátozzák ezen tevékenységek, mint a terepmotorozás, quadozás, off-roadozás gyakorlását a természetben.

A rendészeti feladatok ellátására hivatott szervezetek, mint a rendőrség, a természetvédelmi őrszolgálat, a hivatásos vadászok, az erdészek, illetve az illetékes hatóságok kapacitásainak hiányában,

a természeti területeken a crossmotorozás, quadozás, off-roadozás visszaszorítására tett erőfeszítések ez idáig nem hoztak tartós eredményt.

Mivel az utóbbi időben aggasztó méreteket öltött főként a terepmotorosok, valamint az egyre nagyobb számban megjelenő quadozók és hobbi terepjárózók tevékenysége, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatai az illetékes vadásztársaságokkal, erdőgazdálkodókkal és a rendőrség munkatársaival együtt rendszeres ellenőrző járatokat szerveztek az ország számos pontján. Az ellenőrzések eredményeként több quados, motoros, valamint terepjáróval és személyautóval közlekedő személy ellen indult közigazgatási és szabálysértési eljárás.

img_12251.jpg
 
Fotó: Horváth László

 

A helyszínen feltartóztatott illetők tetemes pénzbírságra számíthatnak.

Az akcióra a természeti területek felelős és jogszerű használatának betartatásában érdekelt csoportok – a vadásztársaságok, az erdőgazdálkodó és a hivatásos természetvédelem – között kibontakozó együttműködés részeként kell tekinteni, mely a Magyar Motorsport Szövetség támogatását is élvezi, és mindehhez a rendőrség is gyakorta segítséget is nyújt.

Az összefogás végső célja, hogy olyan hosszú távú, civilizált megoldást találjanak, amely megfelel a motorsportok rajongóinak, de egyúttal a természetvédelem érdekeit szem előtt tartó csoportok számára is megnyugtató.

Vigh Ilona

Fotók: Horváth László

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/5 számában olvashat.
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Kulináris élmény egyenesen az erdőből

2020. november 12. 12:07
Bár a vadhúst nálunk is sokan kedvelik, mégis Magyarországon, az egy főre eső éves fogyasztás mindössze 30 dekagramm. Jó hír, hogy a VADEX Mezőföldi Zrt. a közelmúltban debütált a VADEX Vadvilág nevű márkacsaládjával a hazai élelmiszer kiskereskedelemben, mellyel közelebb hozza ezt az értékes húsfajtát a fogyasztókhoz - tudtuk meg Majoros Gábortól, a cég vezérigazgatójától.

Online erdei iskola sorozat indul a Madarak és fák napján

2020. május 11. 07:53
Papírfecske hajtogatás, a madár-konyha menüsora, az erdei gyógynövények titkai, erdei kabalák készítése – csak néhány téma az erdészeti erdei iskolák május 10-én, a Madarak és fák napján kezdődő, az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló online programjából. Az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásainak célja, hogy a gyerekek jelen helyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményéből, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban.