Huszonöt évesek a Mecsekerdő erdei iskolái

2021. március 17. 09:18
Negyed évszázada zajlik a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság. A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola nagyszabású fejlesztése is.
Huszonöt évesek a Mecsekerdő erdei iskolái

Mecsekerdő 1996 tavaszán az állami erdőgazdaságok sorában az elsők között hozta létre erdei iskoláit - március 16-án nyitotta meg kapuit a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola a Mecsekben, majd ezt követően a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola a Zselicben.

"Célunk, hogy erdei iskoláink valódi természetismereti központként működjenek, vagyis az idelátogatók korosztálytól függetlenül megismerkedhessenek az erdők mindennapi életünkben betöltött szerepével. Erdei iskolai programjaink képzett erdőpedagógusok vezetésével, gyakorló erdészek közreműködésével a fenntarthatóságra nevelnek, amelynek mintáját a szakembereink által folytatott gazdálkodás adja" - mondta a jubileum alkalmából Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

 

 

 

A több szakmai szervezet minősítésével is rendelkező erdészeti erdei iskolák három helyszínen zajló erdőpedagógiai programjain évente több ezren vesznek részt. A témanapos és a bentlakásos foglalkozásokon óvodásokat valamint általános- és középiskolásokat fogadnak, de a nyári táborokban és a túrákhoz, rendezvényekhez kapcsolódó foglalkozásokon széles körben érik el a természet iránt érdeklődőket. Az erdei iskolák adják a mecseki Erdei Vándortábor útvonal tematikus és szakmai hátterét is, amelyek minden évben teltházzal, mintegy 25 felsős és középiskolás csoport részvételével zajlanak. A Mókus Suli Sás-völgyben található egysége, az Erdő Háza önfenntartható ökoházként működik, nem véletlenül nyerte el 2017-ben a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi elismerését, az Energy Globe díjat. Az itt alkalmazott környezetbarát megoldások, alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban is be tudják mutatni a csoportok és szállóvendégek számára.

 

 

"Erdei iskolai programunkban az erdő- és élménypedagógia módszereivel, kooperatív technikák alkalmazásával, természetismereti játékokon keresztül ismertetjük meg az erdőt, mégpedig a résztvevők életkori sajátosságaihoz igazodva, és mindig előtérbe helyezzük az önálló tapasztalatszerzést" - mutatta be az erdőpedagógia alapelveit Scheitler Adrienn, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola vezetője. "Nevelőmunkánk során a környezettudatos gondolkodás és magatartás fejlesztésén kívül nagy hangsúlyt helyezünk a szociális kompetenciák fejlesztésére is. A közösség építésének nagyon jó lehetősége például az esti tábortűz gyújtás vagy a természetben, térerő nélküli helyen közösen megoldandó játékos feladat. Célunk, hogy kibővítsük és a személyes tapasztalatokon keresztül megerősítsük a diákok meglévő tudását, miközben kialakítjuk bennük a környezettudatos magatartás és a fenntartható életmód iránti igényt."

 

 

Az erdei iskolák jubileumi évének megünneplésére a Mecsekerdő több programelemmel is készül, amelyeket a járványhelyzethez igazítanak. Március 22-én iskolásoknak és kisgyerekes családoknak szánt online természetismereti sorozatot indítanak 25 év - 25 erdei kincs címmel. A hetente megjelenő kis videókhoz és letölthető feladatlapokhoz egy nyereményjáték is társul az erdőgazdaság közösségi média oldalán. Amint a járványhelyzet engedi, jelvényszerző túrasorozatot is terveznek: a 25 év - 25 erdei kilométer szakaszait a Mecsekerdő meghirdetett nyílt túráit teljesítve lehet majd összegyűjteni. Mindemellett az erdei iskolai emlékek közös összegyűjtésére buzdítanak: az erdeiiskola@mecsekerdo.hu e-mail címre vagy a Mecsekerdő facebook oldalára küldött üzenetekben egész évben várják a fényképeket, videofelvételeket vagy akár relikviák felajánlását mindazoktól, akik korábban már részt vettek a Mókus Suli vagy a Kikerics erdei iskola programjain.

 

 

A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli nagyszabású fejlesztése. Az erdei iskola a napokban ideiglenesen átköltözik a szomszédos Mecsextrém Parkba, mivel az árpádtetői iskolaépület helyén két éven belül egy új funkciókkal teli természetismereti oktató- és látogatóközpont épül. Az INTERREG horvát-magyar kooperációs program keretében megvalósuló Mecsek Discovery Center közel ötszáz négyzetméteres, kétszintes új épületében az erdei iskola oktatótermei mellett egy tematikus kiállítótér létesül, és megújul a környezetében futó Mókus tanösvény is.

 

 

"A környezeti nevelés infrastruktúrájának fejlesztésével kiemelt célunk, hogy 21. századi színvonalon folyamatos lehetőséget kínáljunk a térség természeti értékeinek megismerésére, hiszen erdő, fenntartható gondolkodás nélkül nincs jövő" - összegezte a jubileumi év alapgondolatát Ripszám István vezérigazgató.

Forrás: Mecsekerdő Zrt. / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: Sokkal tudatosabban kell együtt élnünk a környezetünkkel

2019. augusztus 21. 08:35
Jó látni azt a csodát, ahogyan a természet nem tűri a határokat, hanem azokon átívelve összeköt minket.
 
 
 

Európai Év Fája 2021 szavazás

2021. február 05. 09:13
11 éve keressük a fákat a legérdekesebb történetekkel. Az Európai Év Fája versenyben a legnépszerűbbet keressük. A szavazás 2021. február 1. és 28. között zajlik. Szavazáskor mindig két fát válassz ki!