Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói haláláért, egészségkárosodásáért

2018. november 26. 09:48
Bocsánatot kért a Samsung Electronics vállalat pénteken minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat számítógépchipeket és monitorokat előállító üzemeiben.

Kim Ki Nam, a Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója mély sajnálatának adott hangot a vállalat nevében és ígéretet tett arra, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy teljesítse kárpótlási kötelezettségét. "Szeretett kollégáink és családok szenvedtek régóta, ám a Samsung nem gondoskodott arról, hogy a problémát korábban megoldja" – ismerte el az illetékes.
    
A dél-koreai technológiai óriás hivatalos bocsánatkérése hetekkel az után hangzott el, hogy a vállalat vezetése és a beteg Samsung-munkásokat képviselő csoport megállapodott arról, hogy feltételek nélkül elfogadja a közvetítő testület által javasolt kárpótlási feltételeket és véget vet a több mint egy évtizede tartó perekedésnek. A vállalat hivatalos nyilvános bocsánatkérése a megállapodás része volt.
    
Az ügy 2007-ben kezdődött, amikor a 23 éves Hvang Ju Mi, aki a Samsung chipgyártó üzemében dolgozott, leukémiában meghalt, és számos munkás megbetegedett. Az áldozatok követelése, hogy a Samsung ismerje el felelősségét az egészségkárosító munkakörülmények miatt, egy szélesebb mozgalmat indított el, amely a vállalatok és a kormány felelősségre vonását követelte a hatalmas mennyiségű vegyi anyagot felhasználó chip- és monitorgyártó üzemekben uralkodó biztonsági hiányosságokért. 
    
A közvetítő bizottság novemberben bejelentette, hogy a megállapodás részeként az áldozatok fejenként akár 150 millió von (37 millió forint) kártérítésre jogosultak. A kártérítés vonatkozik a vállalatnál dolgozók fejlődési rendellenességgel született gyermekeire is. A megállapodásban azonban a Samsung nem ismerte el egyértelműen, hogy a munkakörnyezet volt közvetlenül a felelős alkalmazottai megbetegedéséért.
    
A Samsung és beszállítói valamennyi jelenlegi és egykori munkása jogosult lehet a kártérítésre, akik 1984 óta chip- és LCD-gyártó üzemekben dolgoztak. A kártérítés mellett a Samsung 50 milliárd vont adományoz a dél-koreai munkabiztonsági és -egészségi ügynökségnek, hogy segítse biztonságos munkakörülmények kialakítását szerte az országban.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőtt a munkabalesetek száma

2022. április 07. 13:04
2022. április 5-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium Irányítási Főosztálya megjelentette tájékoztatóját a 2021- évre vonatkozó munkabalesetek alakulásáról.

Főnöke könyörtelensége miatt halt meg egy munkás Borsodban

2021. június 28. 12:45
Több munkavédelmi szabályt is semmibe vettek