Börtöntehenek a legjobb magyar haszonállatok között

2024. május 09. 17:26
Viki, Tóbi és Csokor is dobogós helyezéseket értek el, a kiállított szarvasmarhák nagy értékű különdíjjal is gazdagodtak.
Börtöntehenek a legjobb magyar haszonállatok között
Magyarország egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításán ismét remekeltek a büntetés-végrehajtás haszonállatai – fotó:  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
 
Magyarország egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításán ismét remekeltek a büntetés-végrehajtás haszonállatai. A börtön mellett működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. által gondozott közel 900 tehén évente 8 millió liter tejet produkál. Az idei XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár igazi díjözönt hozott. Viki, Tóbi és Csokor is dobogós helyezéseket értek el!
 
A 2024. május 2-4. között megrendezett szakkiállítás évről-évre rengeteg kiállítót és érdeklődőt vonz. A hódmezővásárhelyi rangos eseményen a szarvasmarha, ló, sertés, juh, kecske, baromfi, díszbaromfi, nyúl ágazatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint halászati, vadászati kiállítással és kültéri állatbemutatóval várták a résztvevőket.
 
A fogvatartotti munkáltatással működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. szarvasmarha tenyészete egy növendék szűz üszővel, és két különböző korcsoportú fejős tehénnel, a sertéstenyésztés pedig három kocasüldővel képviseltette magát.
 
A Holstein-fríz szűz üsző kategória bírálata során a Pálhalmai Agrospeciál Kft. CSOKOR nevű üszője a harmadik helyezést érte el. A tejelő tehenek bírálata során az 5. kategóriában versenyző TÓBI nevű tehenünk második helyezést ért el, valamint a 6. kategóriában VIKI nevű tehenünk az első helyen zárta e versenyt.
 
A kiállított szarvasmarháink nagy értékű különdíjjal is gazdagodtak: a fentieken túl, a zsűri az ECOLAB által felajánlott 600 000 forint értékű tőgyfürösztő- és fertőtlenítő szerekkel jutalmazta a bévés csapatot.
 
A Pálhalmai Agrospeciál Kft. Sertéstenyésztési Osztálya három F1 kocasüldővel vett részt a kiállításon. A kocasüldő csoport szintén gondos felkészítésen esett át, amely ezúttal sem maradt elismerés nélkül.
 
A börtönsertések a nyitó napon lebonyolított sertés tenyészállatbírálaton a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesület különdíját érdemelték ki.
börtönsertés
A Pálhalmai Agrospeciál Kft. Sertéstenyésztési Osztálya három F1 kocasüldővel vett részt a kiállításon – fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
 
Szarvasmarháink rangos elismerésének érdemét igazolja, hogy a Holstein-fríz fajta tenyésztése, fenntartása csakis a világ legkorszerűbb tartástechnológiájával történhet, hiszen enélkül nem lehetne a fajtában rejlő genetikai adottságokat felszínre hozni, és azokat hatékonyan kiaknázni.
 
A Holstein-fríz rendkívül szigorú szelekciós nyomással kitenyésztett fajta, amely az ágazat leghatékonyabb tejtermelésre képes tejelő szarvasmarha-fajtája. Az Agrospeciál Kft.-ben jelenleg 98% fölötti vérhányadú Holstein-fríz szarvasmarha populációt tartanak számon. A tradicionálisan szarvasmarhatartó gazdaság, több mint fél évszázada szolgálja ki a magyar fogyasztókat, közvetetten, minőségi tejjel; valamint jelentősen hozzájárul a magyar börtönök önfenntartó, belső ellátásához és a fogvatartottak munkáltatásához.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy területen másodfokú az árvíz- és belvízvédelmi készültség

2024. február 19. 16:15
Több folyó kilépett a medréből az észak-magyarországi szakaszán.
 
Árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó torkolati szakaszán az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén – közölte hétfőn a Facebook-oldalán a szervezet.

Meg kell menteni a magyar tormát! Pályázatok segítik a termelőket

2024. február 23. 15:15
A csökkenő fogyasztás miatt zuhanni kezdtek az árak, ami az elmúlt két évben igencsak megviselte a szektort.
 
Magyarország állítja elő az uniós tormatermés több mint egyharmadát, de pár éve kritikus szintre csökkent a fogyasztás, a profit. A klímaváltozás, a lengyel, ukrán konkurensek is fenyegetik a nagyhatalmi státuszt – írja az mfor.hu.