Bőven van választék a húsvéti sonkából

2020. április 07. 08:17
Nem kell aggódniuk a vásárlóknak, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére az idén is roskadoznak a húspultok a különböző húsvéti sonkáktól. Míg az egyes füstölt áruk között nemcsak árban, hanem az ízélményben is jelentős különbség lehet, élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelel az elvárásoknak.

Több ezer tonnányi sonka kerül a napokban a magyar vásárlók kosarába, és az idén is széles füstöltáru-kínálattal várják a boltok a vásárlókat: az alacsony áron kínált, úgynevezett gyors sonkától a hagyományos parasztsonkán át a csúcsterméknek számító ibérico sonkáig minden megtalálható a hazai palettán. Bár a minőség terén jelentős eltérések vannak az egyes kategóriák között, az illetékes hatóság legutóbbi vizsgálata szerint élelmiszer-biztonsági szempontból a legtöbb termék megfelel az elvárásoknak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén ez alkalommal összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, amelyek között 21 magyar és egy szlovák gyártású termék szerepelt. Ezek között voltak sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers, hagyományos pácolással készült húsáruk és gyorspácolással előállított készítmények is.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a sonkák élelmiszer-biztonsági vizsgálatára, melynek során mikrobiológiai, toxikológiai és parazitológiai paramétereket mértek. Az ellenőrzés megnyugtató eredménnyel zárult: élelmiszer-biztonsági szempontból minden hústermék maximálisan megfelelt az előírásoknak.

A biztonság mellett az ízélményt is tesztelte a hatóság, megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát- és nátrium-klorid-tartalmát. A sótartalom szempontjából összesen négy termék akadt fenn a rostán, ezekben ugyanis a Magyar élelmiszerkönyv előírásaihoz képest kicsit több volt a só, a nitrittartalom viszont egyik termék esetén sem lépte túl a megengedett szintet.

Ugyanakkor míg a gyártási folyamatra nagy hangsúlyt helyeztek a húsüzemek, a termékek jelölésében bőven talált hiányosságot a Nébih. Az arányok beszédesek: a 22 vizsgált árunál összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat.

Mivel a füstölt sonka igencsak szezonális terméknek számít a hazai piacon, a hatósági felügyelők az előzetes kockázatbecslés alapján négy gyártónál üzemellenőrzést is tartottak. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a gyártás során betartják-e a higiéniai előírásokat a dolgozók. Egy esetben kisebb higiéniai probléma akadt, a vállalkozást ugyanakkor csupán figyelmeztették az ellenőrök.

Mivel az idei húsvét a koronavírus-járvány miatt rendhagyónak ígérkezik, így a szokásos teszt sem a korábban megszokott rend szerint zajlott. Az ellenőrök igyekeztek a fogyasztók számára is látható jellemzőkre fókuszálni, ezzel is segítve a választást, a szokásos kedveltségi teszt azonban elmaradt.

Ezzel együtt vásárláskor nem árt figyelmesen elolvasni a termékek címkéjét, hiszen merőben más ízélményben lesz része annak, aki egy olcsóbb, gyorspácolt árut visz haza, mint annak, aki egy hagyományos eljárással készült parasztsonkát választ.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Fillérekből, az ablakban is termesztheted ezt a szuperélelmiszert: így csináld!

2020. április 04. 07:51
Ha mindenképp feldobnánk az étkezéseinket valami saját termesztésű zöldséggel, nem kell egyből a boltba rohanni. Ha nincs kertünk, de van néhány szabad befőttesüvegünk, máris nekiláthatunk a termesztésnek. A csíráztatást nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, ráadásul rengeteg tápanyagot és vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, az így növesztett zöldségekből. A HelloVidék most összegyűjtötte, mire lesz szükséged, ha belevágnál és mit is érdemes ültetni, a sikeres betakarításhoz.

Nemcsak a fogyasztók pazarolnak

2019. február 11. 08:00
Az élelmiszer-pazarlás, angolul food waste, az utóbbi években népszerű fogalommá vált. A legtöbb szakértő a fogyasztók és a kereskedelem pazarló magatartásával foglalkozik, holott a fogyasztók után a második legtöbb veszteséget a feldolgozóipar termeli.