Bréking: 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság!

2022. november 23. 18:41
Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – értesült a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy erről és az eljárási lépésekről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit, és a Bizottság a megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.
 
Bréking: 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság!
A vártnál kedvezőtlenebb a Bizottság értékelése
A Bloombergen percekkel ezelőtt jelent meg szemlézve az FAZ-értesülés, és erre ütötték meg a forintot azonnali reakcióként mintegy 6 egységgel: 410 fölé ugrott az euró. Ennek oka, hogy a múlt heti bizottsági kiszivárogtatás még arról szólt az EP-beli jelzésekkel összhangban, hogy a 7,5 milliárd eurónál kisebb felfüggesztési javaslatot fogalmazhat meg a Bizottság a magyar lépések viszonylag pozitív megítélése nyomán.
 
A mai hír viszont ehhez képest kedvezőtlenebb kimenetet jelent és ezért üthettek ekkorát a forinton, illetve a tőzsdén is. A jelek szerint ugyanis a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen a Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit egyébként már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé.
 
A cikk szerint azért juthatott arra a döntésre a Bizottság felsővezetése, hogy fent kell tartani a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslatot, mert a 17 féle magyar kormányzati vállalásból még a kulcsfontosságúnak tekintett vállalások teljesítése se sikerült túl meggyőzőre/hitelesre. Konkrét példaként említik az Integritás Hatóság elnökhelyetteseinek személyi összetételét. Velük kapcsolatban a lap úgy fogalmaz, hogy „nem minden kétséget kizáróan” alkalmasak a posztra, és konkrétan fel is emlegetik, hogy Holbusz Tímea a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló EUTAF-tól érkezett (az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról), amely hatóság működése kapcsán számos olyan szabálytalanság is kiderült az elmúlt években, amelyeket valójában az Európai Bizottság fedezett fel a különféle vizsgálatai során, nem pedig a magyar szervek.
 
Azzal, hogy a Bizottság se igazán elégedett a magyar vállalások eddigi teljesítésével és emiatt fenntartja a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslatot, valójában arra is törekszik a testület, hogy megnyugtassa a nagyobb EP-frakciókat, akik a múlt héten már nagyon határozottan követelték, hogy a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslathoz továbbra is ragaszkodjon a Bizottság. Ezután most hétfőn is kritikusan vélekedtek a magyar helyzetről, és holnap egy szigorú ötpárti állásfoglalásban is kemény hozzáállásra szólítják fel a Bizottságot a magyar ügyben. Az EP felőli politikai nyomással azért kénytelen foglalkozni a Bizottság, mert az EP-képviselők bármikor elmozdíthatják posztjáról Ursula von der Leyent egy bizalmatlansági szavazás kellő mértékű támogatásával és múlt héten az egyik EP-képviselő nyíltan fel is vetette, hogy ha túl puha hozzáállást látnak a Bizottságtól a magyar kormány felé, akkor ez az út felvetődhet az EP-ben.
 
Könnyen lehet egyébként, hogy a 7,5 milliárd eurónál valójában jóval több, 11,4 milliárd euró lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három Operatív Programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell majd döntenie a Tanácsnak, hogy ennek a három programnak a kötelezettségvállalásait teljes egészében függesszék fel (ez lenne közel 11,4 milliárd euró), ne csak 65-65%-ban (ez adná ki a 7,5 milliárdot). A Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási források tömege 21 milliárd euró (plusz magyar társfinanszírozás), így a 7,5 milliárd eurónyi rész felfüggesztése ennek egyharmadát jelentené, a 11,4 milliárd eurónyi része viszont már több, mint felét.
 
A helyreállítási programunk zöld jelzést kaphat, de...
Fontos az is az FAZ-cikkből, hogy úgy tudják: jövő szerdán elfogadhatja a Bizottság az 5,8 milliárd eurós magyar helyrállítási programot, és ezt küldené tovább a Tanácsnak, ami tehát a vártnak megfelelő pozitív kimenet lenne. Ez sem annyira szép kilátásokat takar azonban, mint elsőre tűnik, mert az első pénzek folyósítása időben nagyon elhúzódhat.
 
A lap ugyanis utal rá, hogy többek között az igazságszolgáltatás terén kell majd végrehajtani a bevállalt reformokat, illetve a 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás teljesítésével is haladni kellene, és csak ezek után lehetne benyújtani az első kifizetési kérelmet a Bizottság felé. Mindez afelé mutat, hogy jövő nyár utánra húzódhat az, amikortól ténylegesen megindulhatnak utófinanszírozással a pénzek ebből a programból.
 
Ezt az időhorizontot pedig az is indokolhatja, hogy legkésőbb jövő augusztusig kell beadnia a kormánynak azt a kérelmet, amiben kéri a legfeljebb 9,7 milliárd eurónyi kedvezményes helyreállítási hitelkeretet, vagy annak egy részét. Ha valóban kéri ezt a forrást (a legutóbbi jelzések szerint akár a teljes keretet igényelni fogja energetikai, enegiahatékonysági beruházásokat), akkor a helyreállítási programot egy új, egységes szerkezetűre kell újragyúrni, amiben világosan lehatárolják, hogy mely fejlesztések mennek a támogatási lábból és melyek a hitelprogramból és a folyósításhoz pontosan milyen feltételeknek kell teljesülnie.
 
Mi a fő üzenet és hogyan tovább?
A fentiekből az rajzolódik ki, hogy sok, legalább 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk felfüggesztése mellett a helyreállítási programunk elfogadására tesz majd javaslatot jövő szerdán a Bizottság és így passzolja át a két dossziét a tagállamokat tömörítő Tanács december 6-i ülésére. A pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hoznia (a 7,5 milliárdos felfüggesztési javaslatot módosíthatják is), tehát legalább 15 tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik.
 
Ezután kerülne sor a december 6-i ülésen két olyan ügyre, amelyet a magyar kormány eddig hevesen ellenzett (ukrajnai megsegítés közös uniós adósságvállalásból és globális minimumadó multicégekkel kapcsolatos pillére). Így tehát összességében az a forgatókönyv körvonalazódik (igaz nem csökkentett, hanem 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslat mellett), amit hétfőn meg is írtunk: két ügyben megnyithatja az utat a Bizottság és a Tanács a magyar EU-pénzek előtt, de cserébe rögtön két másik ügyben meg is kéri az árát, a magyar kormány támogatását.
 
Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

TOVÁBB NŐTT A TERMŐFÖLDVÁSÁRLÁS ÁTFUTÁSI IDEJE

2022. november 21. 10:00
Van miért izgulni, hiszen átlag hat hónap telik el a szerződéskötéstől a hatósági jóváhagyásig
 
Egy termőföld adásvételének lebonyolítása eddig sem tartott rövid ideig, hozzávetőlegesen 4-6 hónapot kellett várni, amíg a szerződés megkötésétől számítva a tulajdonjog bejegyzése végre megtörtént, a január 1-i jogszabályváltozások miatt azonban ez az idő akár 6-9 hónapra is nyúlhat. Az elhúzódó eljárásrend sokszor okozhat eladó és vevő között konfliktust, ezért fontos tisztában lenni a folyamattal.

Milyen aktualitásokra kell figyelni a kárenyhítéssel kapcsolatban?

2023. április 21. 13:13
Az Egységes Kérelem (EK) benyújtási időszaka alatt a végrehajtási rendelet lehetővé teszi azt, hogy ha a mezőgazdasági káresemény tárgyév március 31-e után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló 15 napos határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tehető meg.