Kijött a rendelet, szabad utat kapott Magyarországra az ukrán cukor

2023. október 10. 17:21
Törölték a nád- és répacukrot az importtilalmi listáról.
 
Hétfőn jelent meg a Magyar Közlöny 144. számában és kedden már hatályba is lépett a 464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet, amely az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet módosítása. Ennek értelmében az érintett rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 22. sora, amely a nád- és répacukorra, valamint a szilárd szacharózra vonatkozik, hatályát veszti.
Kijött a rendelet, szabad utat kapott Magyarországra az ukrán cukor
130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. melléklete azokat az érzékeny termékeket rögzíti, amelyek a tranzitszállítások kivételével – nem hozhatók be Magyarország területére, amennyiben azok Ukrajna területéről származnak. Szeptember 15-én, nemzeti hatáskörben elrendelt importkorlátozás ezt azzal egészíti ki, hogy a Magyarország területén átmeneti megőrzésben lévő, Ukrajna területéről származó érzékeny termék nem vonható szabad forgalomba bocsátás, vámraktározási, vámszabad területi vagy aktív feldolgozási eljárás alá.
 
Tehát a friss kormányrendelet az érzékeny termékek közül eltávolította 22. sort, ami a "Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban" (1701-es vámtarifaszámú) termékekre vonatkozott, így a fenti korlátozások ezentúl nem vonatkoznak ezekre a termékekre, Ukrajnából érkezhet a cukor.
 
A döntés hátterének egyik oka az lehet, hogy idén Magyarországon egy gombafertőzés miatt hatalmas károkat szenvedtek a cukorrépaföldek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Románia nem tiltja az ukrán gabonaimportot, hanem megállapodást kötött

2023. szeptember 19. 14:39
A mezőgazdasági munkákhoz pedig gázolajár-támogatást nyújt a növénytermesztőknek.
 
Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Románia csak akkor hosszabbítja meg egyoldalúan az ukrán mezőgazdasági termékek szeptember 15-én lejárt behozatali korlátozásait, ha ígéretei ellenére az ukrán fél újra próbálná indítani a Romániába irányuló exportot.

Az agrárképzés út a jövőbe

2023. szeptember 08. 15:52
Örömteli, hogy egyre népszerűbb az agrárképzés, a diákok bizalma folyamatosan növekszik, jól mutatják ezt a tendenciát a felvételi, beiratkozási adatok és a fiatalok jól látják, hogy az agrárium biztos megélhetést, karrierlehetőséget kínál- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 36. Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Szakiskolai Napon.