Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt

2024. április 25. 13:53
Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. Ezzel a döntéssel a brüsszeli elit ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak Ukrajna érdekei, mint az európai gazdák boldogulása – közölte Nagy István agrárminiszter.
Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel háborúpárti politikájával továbbra is Ukrajnát támogatja, és magára hagyja az európai gazdálkodókat. Az Európai Parlament keddi döntésével 2025. június 5-ig meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztését. A baromfi, a tojás és a cukor esetében a döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen behozható mennyiséget, amivel lényegében konzerválja az elmúlt évek rendkívüli mértékben megemelkedett behozatalát.
Agrárminisztérium: Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán  gabonabehozatalt
Ennél is nagyobb probléma, hogy a gabonák és olajosmagvak esetében semmilyen korlátozás nincs. Ha folytatódnak az év első három hónapjában tapasztalt behozatali trendek, akkor az Ukrajnából az EU-ba érkező kukorica és búza import meg fogja haladni a rekordnak számító 2022-es és 2023-as mennyiségeket. Mindez beláthatatlan következményekkel jár majd az európai gazdálkodókra nézve, hiszen az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek. Brüsszel ezzel továbbra is agrárválságot okoz, a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett – tette hozzá. 
 
Nagy István leszögezte: a magyar kormány fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezettet importtilalmat, azonban Brüsszelnek is lépnie kell. Az a tény, hogy a baloldali, a szocialista, a liberális, a zöld és a néppárti EP képviselők többsége is megszavazta a javaslatot, egyértelműen megmutatja, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Olyan új vezetést kell választani június 9-én, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit a saját gazdái elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében – hangsúlyozta a miniszter.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Várnak Tolna vármegye vadregényes erdői

2023. március 27. 13:52
Magyarország majdnem összes erdőtípusa megtalálható a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kezelésében lévő erdőterületen a Duna-menti ártéri erdőktől az árvalányhajas homoki gyepekkel tarkított ligeterdőkön keresztül a bükk elegyes szurdokerdőkig. A magyar vadgazdálkodás világában pedig egyedülálló értékként a gyulaji dám került fel a kiemelkedő nemzeti értékek listájára.
Az állami erdőgazdaság kezelésében lévő erdőterület négy nagyobb erdőtömbből és több kisebb erdőfoltból áll, a kezelt élőfakészlete 3,6 millió m3. A 2023. februárjában sikeresen lezárult szociális tűzifaprogramban közel 5500 m3 szociális tűzifát szolgáltak ki az érintett önkormányzatoknak Tolna vármegyében a rászoruló családok részére. Az elmúlt öt évben közel 3 millió csemetét és több mint 252.000 kg makkot ültettek el területeiken.

Osztatlan közös tulajdon felszámolása – mi lesz a haszonbérlettel?

2023. június 29. 13:09
A haszonbérlet az osztatlan közös tulajdon kimérése után sem szűnik meg, az eredeti szerződés tehát változatlan feltételekkel fennmarad.
 
Viszont a helyzet olyan szempontból különleges, hogy ilyenkor új helyrajzi számok jönnek létre.