Brutális eperárak: van, ahol mázsaszámra szedik a rothadt gyümölcsöt

2023. május 30. 15:10
Elstartolt az eperszezon.
 
Most juthatunk legolcsóbban eperhez. A szezon első igazi gyümölcséből nem árt bespájzolni, főleg mert idén szinte minden gyümölcs esetében hatalmas a fagykár, így sem cseresznyére, sem barackra, de még szilvára sem igazán kell számítani.
 
Brutális eperárak: van, ahol mázsaszámra szedik a rothadt gyümölcsöt
A szokásosnál később kezdődik a szezon
A KSH adatai szerint hazánkban az elmúlt években 4,7-5,4 tonna szamócát takarítottak be. Az idei hűvös tavaszi időjárás miatt azonban később indult be az eperszezon, cserébe viszont jók a kilátások a terméssel kapcsolatban. Egyedül az eső befolyásolja a minőséget, hiszen sok termelő rothadásra panaszkodik.
 
A Szedd magad akció keretein belül jóval olcsóbban juthatunk hazai eperhez, mint az üzletekben, nem beszélve arról, hogy ezek sokkal ízletesebbek, befőzésre is alkalmasabbak.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és eper
Az ország nyugati felén azonban még csak most várják az első igazán piros eperszemeket.
 
"Szedd Magad!" - helyek:
 
 
Szombathelyi termelők elmondása szerint még csak most kezd bogyósodni a termés, de ehhez tudni kell, hogy ezen a területen általában utolsóként kezdik meg a szüretet. Az érés során 2-3 fok rengeteget számít, főleg éjszaka.
Az országban több helyen lehet szabadföldi epret szedni a Szedd magad! akciók keretében
 
Mázsaszámra szedik a rothadó gyümölcsöt
Sok helyen az aszály okozott problémát, az eperrel kapcsolatban viszont inkább a sok eső volt a probléma. Az elmúlt hetekben lehullott csapadék az ország egy részében komoly gondot okozott, hiszen voltak helyek, ahol két hétig megállás nélkül esett. A termelők egy része próbálja menteni a menthetőt és a zöld és penészes szemeket leszedik, valamint gombaölővel tartják távol a betegségeket.
 
Minden évben nagy kockázatot jelent a jég és az eső, hiszen ha a szüret alatt túl sok a csapadék, akkor az károsan hat az eperszemekre. Tavaly a gazdálkodóknak nem volt túl nagy szerencséjük, hiszen a gyümölcsre napokon keresztül hullott az eső. Most abban bíznak, hogy végre jó idő lesz, eső nélkül, sok napsütéssel.
 
A legtöbb termelő nem akar túlzott áremelkedéshez folyamodni, de sok helyen nem tehettek mást, hiszen az infláció az epret is elérte, a költségek brutálisan megnőttek.
 
Ahol már megkezdődött a szüret, ott mázsaszámra szedik a rohadt epret. Hiába tehát a magas kereslet, ha a belföldi gazdálkodók nem tudnak eleget termelni. A magyar epret külföldi importtal képtelenség helyettesíteni. Jelentős árváltozást éppen ezért nem szeretnének, de a piaci helyzetet látva, jelentősebb árcsökkenésre sem kell számítani. A problémát csak tovább fokozza, hogy mindenki epret akar vásárolni, hiszen ebből a gyümölcsből legalább lesz valamennyi. A többi nagy része ugyanis elfagyott, se cseresznyére, se barackra, se szilvára nem kell számítani idén.
Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors  változat - Receptek | Sóbors
 
A görög eper még mindig olcsóbb
A termelői árak egy év alatt átlagosan 20 százalékkal emelkedtek. Az AKI PÁIR adatai alapján a fővárosi Nagybani Piacon a hazai eper termelői ára a 15 és 20. hét között 7 százalékkal emelkedett meg az elmúlt év azonos időszakához képest. A gyümölcs néhány héttel ezelőtt 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett be a piacra, a 20. héten azonban már csak 1800 Ft/kg-ba került. Ez 20 százalékkal drágább, mint 2022-ben.
 
A görög import viszont még nagyobb mértékben drágult, de még így is olcsóbb, mint a hazai. A 20. héten a déli országból érkezett eper átlagos ára 1600 Ft/kg volt, ami 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel ezelőtt.
 
Persze lehetséges ennél olcsóbban eperhez jutni, hiszen az ország számos területén vannak Szedd magad földek, ahol nagyjából 1500-1600 Ft/kg áron szerezhetjük be a piros gyümölcsöt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Balatoni Rózsa Bábolnán

2023. szeptember 08. 15:54
Kívülről se rohad és belül sincsenek fekete-szürke vagy barnás foltok a krumpliban - hála a MATE Keszthelyen folyó kutatásainak.

Görögdinnye: tisztítókúrához és bőrápoláshoz is kiváló

2023. augusztus 16. 15:37
Végre elérkezett az év azon időszaka, amikor finom, hűsítő, hazai görögdinnyével tölthetjük meg a gyomrunkat. Ráadásul az élvezeten túl, még értékes hatóanyagokkal is töltekezhetünk közben.