Stratégiai ágazat az élelmiszeripar

2024. március 20. 16:03
Csak a kiváló alapanyagokat előállító mezőgazdaság és a fejlődő élelmiszeripar együttműködésével lehet jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a lakosságot – közölte Nagy István agrárminiszter az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program oklevélátadó ünnepségén, kedden, Budapesten.
 
Stratégiai ágazat az élelmiszeripar
A tárcavezető a rendezvényen kifejtette, az élelmiszeripar jelentőségét jól mutatja, hogy az ágazatot alkotó csaknem 4 ezer vállalkozás több mint 75 ezer embernek ad munkát, és több mint 6 ezer milliárd forint árbevétel előállítására képes. Kifejtette, az élelmiszeripar 2015-ben különleges polcra került a kormányzaton belül is, hiszen ettől az évtől minősül stratégiai ágazatnak, saját fejlesztési stratégiával és fókuszált fejlesztési célokkal, valamint forrásokkal.
Stratégiai ágazat az élelmiszeripar
Az ágazat részére megítélt támogatások a korábbi programozási időszak kezdete óta meghaladták a 800 milliárd forintot. A 2021 és 2027 közötti ciklusban pedig már kifejezetten a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése a cél, amire a külpiaci kereslet is magasabb. Ennek megfelelően a pályázati felhívásokban a hatékonyságnövelés, az innováció, a robotizáció és a fejlesztési komplexitás áll a középpontban – hangsúlyozta a miniszter.
Nagy István kitért arra is, hogy az ágazatot érintő fejlesztések – származzanak bármely tárcától is a források – akkor lehetnek hatékonyak, ha a beavatkozások nem pontszerűek, hanem összehangoltan, egymást erősítve szolgálják az ágazat érdekeit. Éppen ezért örömteli lépés volt a kormányzat részéről, hogy 6 milliárd forintról 33 milliárdra emelte az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegét, így összességében 78 vállalkozás tud kiemelt partnerként bekapcsolódni a magyar élelmiszeripar fejlesztésébe, ezzel hozzájárulva az ágazat és végső soron hazánk versenyképességének növeléséhez. A pályázó vállalkozások kézzelfogható eszközt jelentenek a minőségi magyar élelmiszertermelés exporterejének fokozásához, a hazai vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöld elvárások egyidejű teljesítéséhez is – fűzte hozzá a tárcavezető.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb hazai termékek állnak uniós oltalom alatt

2023. szeptember 13. 14:24
Az Európai Bizottság három újabb magyar agrártermék elnevezését jegyezte be, amelyek a Borzag pálinka, a Sárréti kökénypálinka és a Szabolcsi alma. Ezzel 85-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma. Ezzel 32 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 15, ugyancsak magyar pálinka elnevezése védett az EU területén.

ÓRIÁSI LEHETŐSÉGEK VANNAK AZ ÉLELMISZERIPARBAN

2023. május 26. 13:29
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat - mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára május 25.-én, csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.