Stratégiai ágazat az élelmiszeripar
2024. március 20. 16:03
Csak a kiváló alapanyagokat előállító mezőgazdaság és a fejlődő élelmiszeripar együttműködésével lehet jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a lakosságot – közölte Nagy István agrárminiszter az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program oklevélátadó ünnepségén, kedden, Budapesten.

A tárcavezető a rendezvényen kifejtette, az élelmiszeripar jelentőségét jól mutatja, hogy az ágazatot alkotó csaknem 4 ezer vállalkozás több mint 75 ezer embernek ad munkát, és több mint 6 ezer milliárd forint árbevétel előállítására képes. Kifejtette, az élelmiszeripar 2015-ben különleges polcra került a kormányzaton belül is, hiszen ettől az évtől minősül stratégiai ágazatnak, saját fejlesztési stratégiával és fókuszált fejlesztési célokkal, valamint forrásokkal.
Az ágazat részére megítélt támogatások a korábbi programozási időszak kezdete óta meghaladták a 800 milliárd forintot. A 2021 és 2027 közötti ciklusban pedig már kifejezetten a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése a cél, amire a külpiaci kereslet is magasabb. Ennek megfelelően a pályázati felhívásokban a hatékonyságnövelés, az innováció, a robotizáció és a fejlesztési komplexitás áll a középpontban – hangsúlyozta a miniszter.
Nagy István kitért arra is, hogy az ágazatot érintő fejlesztések – származzanak bármely tárcától is a források – akkor lehetnek hatékonyak, ha a beavatkozások nem pontszerűek, hanem összehangoltan, egymást erősítve szolgálják az ágazat érdekeit. Éppen ezért örömteli lépés volt a kormányzat részéről, hogy 6 milliárd forintról 33 milliárdra emelte az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegét, így összességében 78 vállalkozás tud kiemelt partnerként bekapcsolódni a magyar élelmiszeripar fejlesztésébe, ezzel hozzájárulva az ágazat és végső soron hazánk versenyképességének növeléséhez. A pályázó vállalkozások kézzelfogható eszközt jelentenek a minőségi magyar élelmiszertermelés exporterejének fokozásához, a hazai vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöld elvárások egyidejű teljesítéséhez is – fűzte hozzá a tárcavezető.
forrás: kormany.hu
Kapcsolódó cikkek
Karalábé: egy zöldség, amely több figyelmet érdemel
2023. május 04. 14:14
Finom, egészséges, ropogós és sütni is lehet, de akkor miért nem fogyasztjuk rendszeresen? A karalábé kétségtelenül az egyik legegészségesebb, legfinomabb és legsokoldalúbb zöldség.
A karalábé, mely a keresztesvirágúak családjába tartozik, a karfiol, a káposzta és a brokkoli mellett a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Íme, néhány ok, amiért érdemes elkezdenünk beiktatni ezt az ok nélkül mellőzött zöldséget az étrendünkbe.
Felemás eredménnyel zárult a Tisza-tó és környéke nyári szezonális ellenőrzése
2023. július 06. 12:48
A megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés az idei évben a Tiszta-tónál, valamint annak tágabb környezetében működő vendéglátó egységekre is kiterjedt. Kettősség jellemzi a június 4. hetében ellenőrzött térségben feltárt körülményeket.
A kibővített nyári mustra idén egy-egy jelentősebb területre kiemelt figyelemmel összpontosít. Ezek sorába tartozik a Tisza-tó környéki vendéglátás is, melynek egy héten át tartó szemrevételezésére a vizsgálatsorozat első szakaszában került sor.