Cafeteria 2022: így változhatnak a juttatások a cégek tervei szerint

2021. október 07. 14:29
Nem reprezentatív kutatás
Cafeteria 2022: így változhatnak a juttatások a cégek tervei szerint

Bár 2021 szeptemberében a 2022-es munkaügyi jogszabályok végleges állapota még nem ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2022-ban a juttatási rendszerét, illetve milyen béremelésre számíthatnak a munkatársai - hívta fel a figyelmet Fata László juttatási szakértő.

A cafeteriatrend.hu weboldal 317 munkáltató megkérdezésével, nem reprezentatív kutatás keretében vizsgálta, hogyan is alakulhat a jövő évi juttatási keretük. A megkérdezettek összesen 158 199 munkavállalót foglalkoztatnak. 

 

Juttatási tervek

 

A válaszadók 10,73 százaléka nem rendelkezik juttatásokkal, és nem is tervezi ezek bevezetését 2022-ben. Ők az érintett munkavállalók 0,99 százalékát foglalkoztatják. Látható ebből, hogy jellemzően a kis létszámú cégeknél merül fel ez a forgatókönyv.

A megkérdezett cégek 1,58 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők is jellemzően kisebb létszámú munkáltatók. Így ez az intézkedés a kutatásban résztvevő munkavállalói állomány 0,15 százalékát érintheti.

A válaszadó munkáltatók 2,84 százalékánál csökken majd a tervek szerint a juttatási keret. Náluk a létszám 2,14 százaléka dolgozik. A kapott válaszok alapján a csökkentés mértéke 19,55 százalék lehet.

A nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 65,62 százaléka, akik az érintett létszám 75,93 százalékát foglalkoztatják. A válaszadók 16,72 százaléka (náluk az érintett munkavállalók 20,44 százaléka dolgozik) növelheti 2022-re a juttatásokra szánt keretét.

Emellett akadnak olyanok is (2,52 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert. Mivel zömében alacsonyabb létszámú munkáltatók nyilatkoztak így, ezért ez a pozitív változás az érintett munkavállalói létszám 0,35 százalékát érintheti.

Munkabérek 2022

A kutatásban 315 munkáltató adott információt arról, miként tervezi a jövő évi bérek alakulását. Ők 158 193 munkavállalót foglalkoztatnak összesen.

- Természetesen ez a terület is jelenleg bizonytalan, hiszen a minimálbér alakulása teljesen más értékeket is eredményezhet, mint a munkáltatók jelenlegi válaszai – emlékeztet Fata László.

A kutatást kitöltő munkáltatók közül senki nem tervezi, hogy csökkenne nála a munkabérek összege.

A válaszadók 24,75 százaléka nem változtatna az alkalmazott munkabérek értékén 2022-re. Ők az érintett létszám 10,84 százalékát foglalkoztatják. Látható, hogy jellemzően a kutatásban résztvevő munkáltatók átlagos méreténél kisebb cégektől érkeztek ezek a válaszok.

A nagy többség növelheti 2022-re a munkabéreket. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 75,24 százaléka, akik az érintett létszám 89,16 százalékát foglalkoztatják. A növekedés mértékére adott válaszok átlaga 6,78 százalék. 

 Forrás: 24.hu / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk kezdődött a Tescónál

2019. február 06. 08:31
Bejelentette a Tesco áruházlánc győri tb- és bérszámfejtési csoportja által létrehozott sztrájkbizottság a munkaadó felé, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve ma 14 és 16 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak – értesült a Magyar Idők. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült megállapodni a multivállalattal a Győrben tervezett csoportos létszámleépítés kapcsán, vagyis a negyven utcára kerülő szellemi foglalkozású munkavállaló követeléseit egyelőre nem teljesíti a vállalat.

Jön az új agráradózási törvény: nincs olyan, aki rosszabbul járna

2020. november 05. 12:24
Jön az új agráradózási reformcsomag. Várhatóan 2021-ben lép életbe az a törvény, amely gyökeresen át fogja alakítani a hazai agráradózási rendszert. Új szabályok lesznek érvényesek az őstermelőkre és a családi gazdaságokra, a jogszabály célja pedig az, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá, ezáltal pedig fehérebbé tegye az agrárium szereplőinek adózását. Arról, hogy ez mit jelent a valóságban, és hogy kik lehetnek a változtatások nyertesei és vesztesei, szakemberek és szakpolitikusok beszélgettek a Portfolio Agrár Klubban.