Célba ért a segítség Afrikába: import gabonával segíti Magyarország az éhezőket

2024. április 02. 16:36
Már ki is pakolták a szállítmányt.
 
Szijjártó Péter nemrég a közösségi oldalán számolt be arról, hogy sikeresen célba ért az a magyar küldemény, amivel az afrikai éhezőknek segítünk - írta meg az Infostart.
Célba ért a segítség Afrikába: import gabonával segíti Magyarország az éhezőket
Van, ahol nagyobb szükség van rá - fotó: pexels.com
 
Tízezer tonna gabona
Már pakolják ki azt a mintegy tízezer tonna ukrán gabonát Szudán partjainál, ami magyar segítségként érkezett Afrikába - közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.
 
Emellett megírta: a héten két napot is Afrikában töltöttek, ezért első kézből láthatták, milyen hatalmas mértékben éheznek az ottani emberek. Itt különösen nagy mértékben érzik az ukrajnai háború hatásait, főleg az élelmezési krízis területén.
 
Világélelmezési Program
Magyarország éppen ezért csatlakozott nemrég a Világélelmezési Program kezdeményezéséhez. A kormány úgy határozott, hogy: 
 
tízezer tonna ukrán gabonaszállítmány Afrikába szállítását finanszírozzák összesen 3,5 millió dollár értékben - mutatott rá a tárcavezető.
 
Szijjártó Péter hangsúlyozta:
"nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk és kivesszük a részünk minden jelentős globális élelmezési válság megoldását célzó erőfeszítésből".
 
A miniszter szerint saját profitjukat keresve sokan lassították és gáncsolták a folyamatot, nem foglalkozva az afrikaiak szenvedésével, de a szállítmány végre partot ért és felhasználhatják azt. Nem Európába, hanem Afrikában, ahol ténylegesen szükség van ukrán gabonára - emelte ki.
 
"Most tízezer tonnával beljebb vagyunk" 
- tette hozzá a miniszter. Ismertette a magyar álláspontot, amely továbbra is ugyanaz: olyan országba kell eljuttatni az ukrán gabonát, ahol arra szükség van. Úgy gondolja, hogy azt nem Közép-Európába kell hozni, hanem vigyék inkább az afrikai éhezőknek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Új szintre léphetnek a magyar-algériai agrárkapcsolatok

2023. február 10. 13:17
Technológiai, kutatási, genetikai módszertanok vonatkozásában fontos a partnerség.
 
A biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében kiemelten fontos, hogy hazánk is megismerje az algériai termelési tapasztalatokat és technológiákat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki febr.9.-én hivatalában fogadta Mohamed Abdelhafid Henni-t Algéria mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjét.

Kiemelt figyelmet és támogatást kapnak a horgászok

2023. július 25. 12:49
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a MOHOSZ átadta a 2022. évi közfeladat-ellátási beszámolóját az agrárminiszternek. Nagy István közölte, a dokumentum jól mutatja a szervezet 37 közfeladat mennyisége mellett jelentős társadalmi szerepvállalását is.