Új szintre léphetnek a magyar-algériai agrárkapcsolatok

2023. február 10. 13:17
Technológiai, kutatási, genetikai módszertanok vonatkozásában fontos a partnerség.
 
A biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében kiemelten fontos, hogy hazánk is megismerje az algériai termelési tapasztalatokat és technológiákat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki febr.9.-én hivatalában fogadta Mohamed Abdelhafid Henni-t Algéria mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjét.
Új szintre léphetnek a magyar-algériai agrárkapcsolatok
A kutatás, az oktatás és a nemesítés területén fontos az együttműködés elmélyítése
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megvan az alapja a stratégiai együttműködésnek Magyarország és Algéria között. Az elmúlt időszakban pedig örvendetesen erősödtek agrár-külkereskedelmi kapcsolataink. A tárcavezető kiemelte, az afrikai ország éghajlata miatt a növénytermesztésben kialakult tapasztalataira hazánknak is nagy szüksége van.
 
A kutatás, az oktatás és a nemesítés területén fontos az együttműködés elmélyítése, ami az élelmiszer-biztonság szempontjából is kiemelten fontos.
 
Minél több együttműködést kell kialakítanunk, amiben a magyar és az algériai szakemberek és kutatóintézetek közösen dolgozhatnak. A legjobb befektetés, ha felsőoktatási tanulókat cserélünk egymás között, mert ennek mentén hosszú távon a két ország gazdasága is jobban fejlődhet, de a technológiai, kutatási, genetikai módszertanok vonatkozásában is fontos a partnerség- sorolta Nagy István.
 
Az észak-afrikai ország tapasztalataira és megoldási javaslataira hazánk is nyitott
Kifejtette, hazánk konkrét projekteket szeretne felvenni a Magyar-algériai Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülésére, mert így a gyakorlatban is előre léphetünk a két ország együttműködésének tekintetében.
 
Az állategészségügyi kihívásokkal kapcsolatban Nagy István arról is beszélt, hogy a madárinfluenza komoly gondot okoz a hazai gazdálkodóknak, ami Algériában is nehézségeket jelent.
 
Az észak-afrikai ország tapasztalataira és megoldási javaslataira hazánk is nyitott – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta, további lehetőségek rejlenek a napraforgó termesztés területén. Hazánk alapvető gazdasági érdeke, hogy a nemesítéssel kapcsolatos algériai tudáshoz és tapasztalatokhoz hozzáférjen. Emellett Magyarország kész megosztani erdőgazdálkodási gyakorlatait az észak-afrikai országgal. Jelenleg hazánk történetének legnagyobb országfásítási programja zajlik, az elméleti, technológiai újításokat is készek vagyunk bemutatni partnereinknek – tette hozzá.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Érdekli a szőlő és borgazdaság? Ezt a szakirányú képzést Önnek találták ki!

2023. augusztus 16. 15:15
A képzés célja, hogy
a szakirányú továbbképzésben résztvevők megismerjék a világ és hazánk szőlő- és bortermelésének helyzetét, közigazgatási, jogi szabályozását, a szőlőtermesztés biológiai alapjait, a termesztést befolyásoló ökológiai tényezőket, a termesztéstechnológia elméletét és korszerű módszereit.

TERMELŐ ÉS ÖNELLÁTÓ MEZŐGAZDASÁGRA VAN SZÜKSÉG

2023. március 31. 12:02
A húsipar fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, és a kormány is kiemelt figyelmet fordít az ágazat támogatására és fejlesztésére- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Húsipari Szövetség sajtótájékoztatóján, csütörtökön.