Célegyenesben a Duna huszadik magyarországi hídjának építése

2023. december 07. 16:03
Közigazgatásilag se Kalocsát, se Paksot nem érinti.
 
Hetven kilométeres kerülőt rövidít majd a Paks és Kalocsa között épülő új Duna-híd, mely a folyó magyarországi szakaszának huszadik hídjaként várhatóan 2024 nyarára készül el a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.
Célegyenesben a Duna huszadik magyarországi hídjának építése
A munkaterület átadására 2021. február 4-én került sor, az alapkövet 2021. június 10-én tették le.
 
A híd hossza 946 méter, az átvezető út kétszer egysávos lesz, s mellette biztonsági sávokkal mindkét irányban kerékpárutat is kialakítanak. A híd főtartóit (pilonokat) közel 22 méteresre építik, ezekből indulnak ki az úgynevezett tapadóbetétes kábelek, melyek megfelelő módon feszítik a szerkezetet – közölte korábban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
A hídberuházás november közepén célegyenesbe fordult. Ekkor bedaruzták azt az acélszerkezeti elemet, amivel összekötődött a kalocsai part és a folyómederben lévő bal oldali hídpillér pályalemeze, gyakorlatilag “összeért a két part”. Ez még nem azt jelenti, hogy a pályatest teljes egészében járható lenne a két part között, hiszen azt még a tervezett átadásig számos munkálat előzi meg. Az elvégzett beemeléssel annak a fizikai lehetősége teremtődött meg, hogy a kalocsai oldalról majd fel lehessen hajtani a hídra.
 
Hogy milyen hatalmas monstrumról van szó, ahhoz néhány számadat: a kivitelezéshez felhasználnak egyebek mellett 18440 köbméter szerkezeti betont, 2380 méter vasbeton cölöpöt, 5600 tonna hídszerkezeti acélt. Készül 233 tonna hídkorlát és 1940 méter közúti vezetőkorlát is.
A híd az M6-os autópálya 6234-es úti csomópontjáig meghosszabbításra kerülő 512-es főút hídja lesz. Közigazgatásilag se Kalocsát, se Paksot nem érinti: Foktő külterületén lép a Duna fölé, a dunántúli oldalon pedig Gerjen területén hagyja el a folyót.
 
Az MTI munkatársa a napokban járt a helyszínen és készített – a cikkünkben is látható – drónfotókat a híd látványáról.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Átadták a felújított síházat a Normafánál

2022. december 23. 18:15
A Normafánál tegnap ünnepélyesen átadták a Vasas teljesen megújult, a terasszal együtt 400 négyzetméteres, kétszintes síházát, amely a klub északisízői mellett a szabadidő-sportolókat is szolgálni fogja.
A megnyitón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár felidézte, hogy a Vasas síszakosztálya 70 éve alakult meg, normafai síháza pedig 1974 óta üzemel, hosszú évtizedek óta szolgálja ki a klub északisí-sportolóit és több ezer gyerek számára biztosít sportolási lehetőséget. Közel ötven év elteltével elengedhetetlenné vált a főépület rekonstrukciója, amely az államtitkár szerint másfél éves kemény munka eredményeként valósult meg.
 

Idén is lesz Gerecse 50, indul az online nevezés

2023. február 09. 14:16
A teljesítménytúrázók egyik legismertebb rendezvénye a Gerecse 50 idén is tavaszköszöntő megmérettetésre hívja a tapasztalt kilométergyűjtőket, az első teljesítménytúrájukra készülőket, az idősebbeket, a fiatalokat és a családdal érkező legfiatalabbakat április 15-én, szombaton.
 
A 41. Gerecse 50 teljesítménytúrára készül a Magyar Természetjáró Szövetség és az alapító Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség, hogy folytatva az évtizedes hagyományokat, az ország második legidősebb teljesítménytúrája az idei évre ismét megújuljon egy kicsit.