Családi gazdaságok, figyelem! Törvényt módosít a kormány

2021. november 25. 09:17
Több ponton módosítaná a kormány a családi gazdaságokra vonatkozó rendelkezéseket a T/17436 számon a parlament elé terjesztett, az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint.
Családi gazdaságok, figyelem! Törvényt módosít a kormány

Kiegészítő tevékenységek körének változása és a fogalom pontosítása

A legfontosabb várható változás az, hogy a kiegészítő tevékenységek közül 2022-től kikerül a termelési tényezők értékesítése és hasznosítása.

Szerencsés lenne, ha ez a módosítás már 2021-re is alkalmazható lenne, mivel a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevétellel átalányadózás esetén az őstermelő bevétele gyakran súrolja az értékhatárt (2021-ben 20 millió 88 ezer forint), és emiatt tételes költségelszámolást kell alkalmaznia. Fontos megjegyezni, hogy ha valaki őstermelőként kiesik az átalányadózás alól, az a következő évre ismételten választhatja az átalányadót, tehát szemben az egyéni vállalkozókkal, nem kell négy évet várni.

Mezőgazdasági termékből történő élelmiszer előállítása kiegészítő tevékenységnek minősülne továbbra is, azzal, hogy ha az a saját gazdaságban előállított alapanyagok felhasználásával készül, és nem haladja meg a kistermelői rendeletben meghatározott korlátot, akkor e bevételt az őstermelésből származó bevételek között kell figyelembe venni.

Változás az is, hogy a kiegészítő tevékenység fogalmát a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (Csgtv.) tartalmazza a jövőben.

Mező-, erdőgazdasági tevékenység fogalma

Pontosítják a mező- és erdőgazdasági tevékenység fogalmát is. A földforgalmi törvény szerinti mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint az ezen tevékenységből származó termékfeldolgozás minősül mező-, illetve erdőgazdasági tevékenységnek, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, és nem haladja meg a kistermelői élelmiszertermelésről, -előállításról és -értékesítésről szóló rendeletben meghatározott mennyiséget.

A feltételeknek megfelelő kistermelői termékfeldolgozásból származó bevételre nem alkalmazandó a kiegészítő tevékenységre vonatkozó, a Csgtv. 3. paragrafusának (4) bekezdésében meghatározott 25 százalékos bevételi arány.

Saját gazdaság fogalma

A saját gazdaság fogalmának módosítása arról rendelkezik, hogy az őstermelők családi gazdaságában a közös használatú gazdaság is saját gazdaságnak minősül.

Írásbeli szerződés

A családi gazdaság tagjai által megkötött írásbeli szerződésnek a jövőben azt is tartalmaznia kell, hogy mit fognak termelni. A hatályos szabályozás szerint 2021. június 30-áig be kellett volna benyújtaniuk a családi gazdaság alapítására vonatkozó szerződést az érintetteknek. A benyújtás elmulasztása esetén a NAK-nak törölnie kellett volna az őstermelői nyilvántartásból az adott családi gazdaságot. A tervezet a családi gazdaságok törlésére vonatkozó előírás azonnali alkalmazása helyett, június 30. napját követően is lehetőséget biztosít a szerződések benyújtására, 2021. év végéig.

Képviselő jogosultsága

A képviselő az ügyek vitelére jogosult. Pontosítás a törvényjavaslatban, hogy a jövőben a tagok kifejezett meghatalmazása vagy rendelkezése nélkül jogokat, kötelezettségeket nem vállalhat.

Nyilvántartási szabályok

A benyújtott javaslat szerint a családi mezőgazdasági társaságot is nyilvántartási számmal kell ellátni. Rögzíti továbbá, hogy a mezőgazdasági őstermelők, az őstermelők családi gazdasága, valamint a családi mezőgazdasági társaság nyilvántartásba vételére, adatainak módosítására, nyilvántartásból való törlésére irányuló eljárás 2022. december 31-éig nem kezdeményezhető elektronikusan.

Hozzátartozói láncolat

A törvénymódosítást követően a hozzátartozók egyeneságbeli rokonai is beletartoznak a hozzátartozói láncolatba.

 

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége

2019. november 15. 08:24
A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. 2019. december 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában. Az érintettek a megyei kormányhivatalok szakembereitől kérhetik nyilvántartásba vételüket.

Agrárteljesítmény 2018: soha rosszabb évet!

2019. március 28. 08:02
A hazai mezőgazdaság még mindig kedvező gazdasági helyzetben van, de anyagi helyzetének jelentős javulása az elkövetkező években nem várható – vonták le a következtetést az OTP Agrár szakértői a KSH, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatokból. Az elemzők a mezőgazdasági vállalkozások főbb pénzügyi folyamatait vették górcső alá az előző évből.