A negatív állattenyésztési kampány ellen a NAK is csatlakozott

2019. december 04. 08:29
Negatív hírek érkeztek a kereskedelmi háborúval kapcsolatban, amely a gabonák piacán, leginkább a szójabab kerekedésében érezteti hatását.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump tegnap a Twitteren jelentette be, hogy visszaállítja az argentin és brazil acél- és alumíniumtermékekre korábban kivetett, majd visszavont vámokat. Az indoklás nem túl meglepő, az amerikai elnök szerint a két ország jelentős mértékben leértékelte a devizáját, ezzel versenyhátrányt okozott az amerikai agrárexportnak.

Július óta a brazil reál 11 százalékkal, az argentin pezó 33 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben, azonban ennek merőben más okai voltak – állapította meg hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt.

Argentínában komoly gazdasági és kormányválság alakult ki, míg Brazíliában is jelentős a költségvetési egyensúlytalanság, folyamatosan növekszik a GDP-arányos államadósság. Mindezek után jelentette be Donald Trump, hogy a francia pezsgőkre és borokra 100 százalékos büntetővámot vetne ki, összesen 2,4 milliárd dollár áruértékben, mellyel a francia digitális adókra válaszolnának.

Ismét kiéleződhetnek tehát a feszültségek, a fentiek fényében valószínűtlennek tűnik, hogy rövid időn belül sikerülne lezárni az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalások első fordulóját. A hirtelen szigorúra fordult elnöki retorika a kínai tárgyalóknak szóló üzenetként is felfogható, ráadásul a viszony a hongkongi tüntetések miatt is hűvös, az Egyesült Államok külügyminisztériuma tegnap kijelentette, hogy Kína hamisan vádolja őket a belügyekbe való beavatkozással.

A szójabab piacán komoly problémákat okozott eddig is kereskedelmi háború, ráadásul a kínaiak Dél-Amerikából vásárolják azt a mennyiséget, amit korábban az Egyesült Államoktól. A szójabab ára tegnap nyolc napot követően emelkedett, de a drágulást a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos újabb fejlemények bizonytalanná tették – hívták fel a figyelmet szakértők.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

2021. január 22. 08:29
Egyedi tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal is segíti az gazdálkodókat a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Újabb pályázati forrással támogatja az Agrárminisztérium a hazai gazdák termelői csoportjait

2020. május 04. 07:47
Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdetett újabb pályázati felhívást az elismerésben részesített termelői csoportok, termelői szervezetek részére, azok létrehozásának és működésének elősegítése érdekében.