Csányi Sándor: az agrárium kulcsterület az OTP tevékenységében

2016. október 26. 07:45
A magyar agrárium az OTP Bank egyik kulcsterülete, ezért is törekszik e területen piaci részesedésének növelésére - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten.

A bank immár hagyományos őszi Agrárhajó rendezvényén mintegy 400 agrárvállalkozó előtt Csányi Sándor egyik legfőbb célkitűzésének nevezte, hogy az általa irányított pénzintézet Magyarországon az agrár-hitelállományban 2020-ra a 20 százalékot is meghaladó piaci részesedést szerezzen.

Az elnök-vezérigazgató megjegyezte: az OTP Bank önálló agrárágazati igazgatóságának létrehozása jó döntés volt, mivel az elmúlt 5 évben abszolút értékben több mint duplájára emelkedett a pénzintézet agrár-hitelállománya, piaci részesdése pedig meghaladja a 18 százalékot.

Csányi Sándor szerint a magyar agrárium jó helyzetben van a támogatásoknak és az alacsony jegybanki alapkamatból fakadó kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően, de a világ más országaihoz hasonlóan elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, a precíziós gazdálkodás elterjedése.

Hangsúlyozta: a pénzintézet az agrárfinanszírozás területén is kész megfelelni a jelen, de még inkább a jövő kihívásainak. Ezért újragondolták e területen a folyamatokat, termékeiket és szolgáltatásaikat igyekeznek mindenki számára hozzáférhetővé tenni egyéni ajánlatokkal, részt vesznek minden állami finanszírozási programban. Ez utóbbira példaként említette a Földet a gazdáknak program finanszírozását, amelyhez tavaly decemberben elsőként csatlakozott az OTP.

A bankelnök elmondta, a racionalizálás egyik eredménye lehet, hogy "zöldfolyosót" biztosítanak a finanszírozáshoz azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nyertes uniós pályázattal rendelkeznek. Emellett a jövőben a kisebb gazdálkodókra, az őstermelőkre is nagyobb figyelmet kíván fordítani az OTP, és egyszerűsíteni akarja a hitelbírálatukat.

Beszélt arról is, hogy kiemelt figyelmet érdemelnek a határok menti pályázatos és egyéb finanszírozási lehetőségek. Ezért az OTP Bank összekapcsolta magyarországi és leánybankjai agrárszakértőit, hogy a határon túl is bankon belüli szolgáltatást nyújthassanak.

Közölte: általában is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az uniós forrásokban levő lehetőségek kihasználására. Elmondta, ezért több partner segítségével létrehozták az önálló OTP agrárholnapot, amely reklámmentesen, kizárólag szakmai alapokon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Soha nem látott számú daru érkezett a Hortobágyra

2018. október 18. 12:41
A legfrissebb számlálás szerint 160 ezer

Cafeteria 2019: hatalmas változás jön a magyar munkahelyeken

2018. október 18. 12:52
Jövőre teljesen átalakul a cafeteria-rendszer, amire sokszor nemhogy a dolgozók, de maguk a cégek sincsenek felkészülve. Pedig a béren kívüli juttatásoknak mind a motivációs, mind a megtartó ereje hatalmas, így nem árt áttekinteni, hogy milyen változásokat hozhat az adókedvezmények megnyirbálása.