Dinnyebotrány: etikai vizsgálat is folyik a Tesco ellen

2017. augusztus 23. 08:16
Vizsgálja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a Tesco közelmúltbeli dinnyebotrányban tanúsított piaci magatartása mennyire ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) korábban nem állapított meg jogsértést a Tescóval szemben abban a hatósági eljárásban, amelyet a NAK kezdeményezésére indítottak.

Jelenleg is tart az a vizsgálat, amelyet a NAK nemrég indított a Tescóval szemben - közölte az agrárszektor.hu-val a köztestület. A kamara azt vizsgálja, hogy az áruházlánc dinnyepiaci magatartása mennyiben volt ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával.
 

Mint ismert, a NAK július 7-én kiadott közleményében úgy foglalt állást, hogy a Tesco a tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulta a dinnyét. Az áruházlánc ugyanis a szezon kezdetén néhány nap alatt 249 forintról 99 forintra csökkentette az idei görögdinnye kilónkénti árát.

A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés és erőfölényével való visszaélése gyanúja miatt hatósági vizsgálatot is kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A NÉBIH azonban nem állapított meg jogsértést az ügyben.
 

Dinnyebotrány: felmentették a súlyos vádak alól a Tescót  

A hivatal eljárása a felügyeleti és szakmai szervek egyöntetű véleményét mutatja azzal kapcsolatban, hogy a dinnyepiacon kialakult helyzettel foglalkozni kell, azt a felek számára megnyugtató módon szükséges rendezni - fogalmazott ugyanakkor az agrárszektor-hu-nak a kamara. A NAK a megnyugtató megoldás érdekében első körben az együttműködést tűzte célul az etikai vizsgálat kapcsán is- tették hozzá.

A dinnyepiaci problémával kapcsolatban a több körös egyeztetés jelenleg is tart. A lépéstől egyértelműen azt várják, hogy a jövőben ilyen jellegű probléma és nézeteltérés nem fordul elő a hazai gazdálkodók fenntartható és rentábilis termelése érdekében - fogalmazott a NAK

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika forrásait is a jelenlegi szinten kell megtartani a következő uniós költségvetési időszakban

2018. október 15. 07:52
Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

2017. november 16. 08:24
A mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit idén szeptemberben, ami a növényi termékek árának 4,0, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak 2017 január–szeptemberében 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).