Dinnyekampányt indít az agrárkamara

2018. augusztus 13. 08:04
A szezon közepére magára talált a sárgadinnye is, amely most kerül a vásárlókhoz nagyobb mennyiségben és igazán jó minőségben, s egészen októberig kapható
Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke lapunknak elmondta, az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

dinnye 20180813Az öt hazai tájkörzetben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs (Fotó: Bodnár Patrícia)

Magyarországon öt nagyobb tájkörzetben termelnek dinnyét, ezekben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs. Legkorábban Békés és Baranya megyében indul a dinnyeszüret, utána következik Tolna és Fejér, majd Heves megye és a Jászság, utolsóként pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – mondta lapunknak Mártonffy Béla, a NAK kertészeti osztályának elnöke. Beszélt arról is, hogy az idei szezonban nagyon jó minőségben, de körülbelül két héttel korábban érkezett meg a dinnye a piacokra. „Az időjárás kedvezett a jó termésnek, az elmúlt évektől eltérően pedig már a szezon elején megfelelő árak alakultak ki itthon. Sajnos a korai termés viszont nem találkozott igazán a német, osztrák és baltikumi exportpartnerek igényeivel, hiszen ott még késői termesztésű olasz, görög, spanyol és macedón dinnyék voltak. Ebben az időszakban a megfelelő ár mellett Magyarországon jóval alacsonyabb lett a dinnye exportára” – fogalmazott az elnök. Kifejtette, ahogy közeledett a szezon rendkívül jó minőségű termés állt itthon rendelkezésre annak ellenére, hogy a párás, meleg idő miatt különféle betegségek jelentkeztek, amelyekkel szemben védeni kellett a termést. Ez azonban nem befolyásolta a hazai piacot – fűzte hozzá.

A szezon közepére, július derekától a hevesi és a jászsági dinnye is beindult, és lassan stabilizálódott az exportár is. Az is igaz – folytatta –, hogy az az ötezer hektár, amit idén termesztésre használtak és a kétszázezer tonnányi dinnye lehet, hogy nem is lesz elég a magyar megnövekedett fogyasztás kielégítésére.

Mártonffy Béla kifejtette, Békés és Baranya megyében lassan befejeződik a szezon, Tolna- és Fejér megyében néhány napon belül, szűk két hét múlva pedig Hevesben és a Jászságban is lezárul a dinnyeszüret. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből azonban még augusztus végéig bőségesen érkezik dinnye. Az a tendencia, ami az elmúlt években kialakult, vagyis, hogy Békés megyében némileg zsugorodott a termőterület, nem okoz csökkenést az össztermés mennyiségében, hiszen emellett párhuzamosan Szabolcsban növekedett a dinnyetermesztés aránya. Összességében az elnök szerint a magyar dinnyetermelő társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig, ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő, elindult a modernizáció, ezért a következő években a termelés növekedésével számolunk – fogalmazott. A NAK éppen ezért ősszel roadshow-t indít az öt fő dinnyetermő tájkörzetben, ami alatt a modern technológiákat és fajtákat ismertetik meg a gazdákkal.

Az elnököt kérdeztük a sárgadinnyéről is, amelyről azt mondta, a korán termesztett fajták nem hozták azt a mennyiséget és minőséget, amit elvárnának tőlük. A szezon közepén már magára talált a gyümölcs és mostanra lesz nagyobb és igazán jó minőségű sárgadinnye a piacokon, és a szezon egészen októberig eltart. Mártonffy hozzátette, annak az okát vizsgálják, hogy miért alakult szerényebben a korai sárgadinnye-termés.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint

2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih

2018. április 16. 10:30
Egy fővárosi, elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszereket forgalmazó cég raktárhelyiségeiben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a helyszínen összesen több mint 4700 kg terméket vontak ki a forgalomból, amelyek között jelentős mennyiségben voltak lejárt, illetve jogellenesen meghosszabbított lejáratú, hamisított élelmiszerek.