Dinnyekampányt indít az agrárkamara

2018. augusztus 13. 08:04
A szezon közepére magára talált a sárgadinnye is, amely most kerül a vásárlókhoz nagyobb mennyiségben és igazán jó minőségben, s egészen októberig kapható
Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke lapunknak elmondta, az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

dinnye 20180813Az öt hazai tájkörzetben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs (Fotó: Bodnár Patrícia)

Magyarországon öt nagyobb tájkörzetben termelnek dinnyét, ezekben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs. Legkorábban Békés és Baranya megyében indul a dinnyeszüret, utána következik Tolna és Fejér, majd Heves megye és a Jászság, utolsóként pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – mondta lapunknak Mártonffy Béla, a NAK kertészeti osztályának elnöke. Beszélt arról is, hogy az idei szezonban nagyon jó minőségben, de körülbelül két héttel korábban érkezett meg a dinnye a piacokra. „Az időjárás kedvezett a jó termésnek, az elmúlt évektől eltérően pedig már a szezon elején megfelelő árak alakultak ki itthon. Sajnos a korai termés viszont nem találkozott igazán a német, osztrák és baltikumi exportpartnerek igényeivel, hiszen ott még késői termesztésű olasz, görög, spanyol és macedón dinnyék voltak. Ebben az időszakban a megfelelő ár mellett Magyarországon jóval alacsonyabb lett a dinnye exportára” – fogalmazott az elnök. Kifejtette, ahogy közeledett a szezon rendkívül jó minőségű termés állt itthon rendelkezésre annak ellenére, hogy a párás, meleg idő miatt különféle betegségek jelentkeztek, amelyekkel szemben védeni kellett a termést. Ez azonban nem befolyásolta a hazai piacot – fűzte hozzá.

A szezon közepére, július derekától a hevesi és a jászsági dinnye is beindult, és lassan stabilizálódott az exportár is. Az is igaz – folytatta –, hogy az az ötezer hektár, amit idén termesztésre használtak és a kétszázezer tonnányi dinnye lehet, hogy nem is lesz elég a magyar megnövekedett fogyasztás kielégítésére.

Mártonffy Béla kifejtette, Békés és Baranya megyében lassan befejeződik a szezon, Tolna- és Fejér megyében néhány napon belül, szűk két hét múlva pedig Hevesben és a Jászságban is lezárul a dinnyeszüret. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből azonban még augusztus végéig bőségesen érkezik dinnye. Az a tendencia, ami az elmúlt években kialakult, vagyis, hogy Békés megyében némileg zsugorodott a termőterület, nem okoz csökkenést az össztermés mennyiségében, hiszen emellett párhuzamosan Szabolcsban növekedett a dinnyetermesztés aránya. Összességében az elnök szerint a magyar dinnyetermelő társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig, ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő, elindult a modernizáció, ezért a következő években a termelés növekedésével számolunk – fogalmazott. A NAK éppen ezért ősszel roadshow-t indít az öt fő dinnyetermő tájkörzetben, ami alatt a modern technológiákat és fajtákat ismertetik meg a gazdákkal.

Az elnököt kérdeztük a sárgadinnyéről is, amelyről azt mondta, a korán termesztett fajták nem hozták azt a mennyiséget és minőséget, amit elvárnának tőlük. A szezon közepén már magára talált a gyümölcs és mostanra lesz nagyobb és igazán jó minőségű sárgadinnye a piacokon, és a szezon egészen októberig eltart. Mártonffy hozzátette, annak az okát vizsgálják, hogy miért alakult szerényebben a korai sárgadinnye-termés.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Így áll most a látványpékségek háborúja

2018. július 02. 08:10
Jó éve volt tavaly a három legnagyobb hazai látványpékség-hálózatnak. Nőtt a forgalmuk, és az eredményük is szépen mutat, a béremelések terhe sem vetette vissza a lendületüket.

Három forintért és a túlélésért szállnak harcba a hazai malmok

2017. március 09. 08:32
Márciusban próbálkozik meg várhatóan áremelésekkel a hazai malmok többsége. A vállalkozások 5 százalék körüli mértékben drágítanák a lisztet, ami kilónként 2-3 forintos árnövelésnek felelne meg a jelenlegi átadási árakhoz képest. Az áremelésekre azért lenne szükség, mert veszteségessé válna a termelés az idei kötelező béremelések miatt, de a gyilkos iparági verseny nehezíti az árváltoztatásokat.