Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.
 
Disznólkodás Abádszalókon
 
Balogh Gyula abádszalóki polgármester szerint a Tiszator Böllérfesztivál abban különbözik más böllérfesztiváltól, hogy itt nemcsak szemrevételezni lehet a disznóvágás lépéseit, de a kíváncsiak társulhatnak is a disznóvágó csapatokhoz, részt vehetnek a feldolgozás folyamataiba és az ez után következő ételkészítésben is, amit majd a zsűri értékel. A polgármester szerint az a jó, ha minél több tájegységről érkeznek a versenyzők, mert akkor annál több ízvilágot megkóstolhatnak az érdeklődők.
„Az volna a Tiszator Böllérfesztivál üzente, hogy átadjuk a magyar disznóvágás hangulatát, mikor is a disznótor után előkerültek a hangszerek, és a disznóvágásból igazi családi rendezvény kerekedett”
– ismertette Balogh Gyula.
 
Donáta megismerte a fesztivál védjegyét, azt a 250 méteres kolbászt, ami nagyjából 800 adagnak felel meg, de találkozott modern konyhából származó sertésétellel is, mint amilyen a tacoba töltött pulled pork.
 
Megismerkedett böllértanoncokkal; megemlékezett Béláról, a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, 600 kilogrammot nyomó kenderesi disznóról, aki már gazdájával együtt nincs köztünk. Találkozott Hegedűs Sándorral, a Hegedűs-Hús húsüzem ügyvezetőjével, aki az ételek zsűrizésében vállalt szerepet. Minden induló csapat 5-6 tradicionális ételét kellett megkóstolnia, ami nem kis mennyiség, de persze valamivel le kell fojtani a pálinkát, és ez jól is van így.
 
Tiszator Böllérfesztivál egyfajta lezárása a télnek, innentől indul a Tisza-tó-szezon a különböző rendezvényekkel, amik szintén tartogathatnak érdekességeket az AgroTime stábjának.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Hiány nem lesz, de célszerű időben gondoskodni a húsvéti tojásról

2023. március 14. 11:05
Húsvétra az árstopnak köszönhetően kiszámítható szinten, 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára.
 
Hiányra nem számítanak a piac szereplői, de a bevásárlással nem érdemes az utolsó napokig várni – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből. A tojásra vonatkozó árstop kivezetésére ideális lenne a húsvét utáni időszak, mivel a szezonális hatások akadályozzák a tojás árának emelkedését.
 

A céklalé számtalan egészségügyi előnye

2023. június 21. 18:38
A céklalé az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvendett a sportolók körében, mivel azt állították, hogy jótékony hatással van az állóképességre és az eneriga raktározásra is. De vajon tudományosan alátámaszthatók ezeket az állítások?