Kincset rejt a téli éléskamra

2024. január 11. 18:43
A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe. A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikkében.
Kincset rejt a téli éléskamra
Jól tárolható és sokoldalú szuperélelmiszer a gumós zeller. A gyökérzöldségek királynőjeként is gondolhatunk a zellerre, hiszen fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként, vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is megállja a helyét a tányérunkon.
Zelleres ételek, amikben nem fogsz csalódni! – Coloré
Zellerkrémleves
 
A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe. A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.
 
Magas ásványianyag tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a hazai zellerfogyasztás emelkedő tendenciát mutat.
Sajtos-fokhagymás zellergolyók - Éhezésmentes karcsúság Szafival
Sajtos-fokhagymás zellertócsni
 
A kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelent a termesztése. Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegyében (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegyében (66 ha) található.
 
Zellerből nettó importőrök vagyunk: míg 2022-ben összesen 2019 tonna zellert exportáltunk, a külpiacokról ennél több, mintegy 2502 tonna zeller érkezett a hazánkba. Az arányok ugyanakkor az elmúlt évben sokat javultak, korábban ugyanis jellemzően a kivitt mennyiség dupláját importáltuk.
Rakott zeller, ami majdnem rakott krumpli - Csabi Konyhája
rakott zeller
 
A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően 0,5C-on, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként.
 
A gumós zellert alapvetően kétféle módon értékesítik: darabonként, levelekkel együtt leveles zellerként, illetve kilós zellerként levelek nélkül.
Répás-zelleres zöldségkrém pirítóshoz - Egészséges receptek
Répás-zelleres zöldségkrém pirítóshoz
 
A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják.
 
Ugyanakkor ezek a hibrid fajták a kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, a legjobb eredmény érdekében meghatározó szerepe van az optimalizált termesztéstechnológiának.
Párolt zeller körtével recept LigetiK konyhájából - Receptneked.hu
párolt zeller körtével
 
A termelők nemrég zeller fajtabemutatón és szakmai napon vehettek részt Bugyin a Novisem BV és a Csizmadi kertészet közös szervezésében. A rendezvény rendkívül nagy érdeklődés mellett, sok résztvevővel zajlott, a hazai termelési tapasztalatok mellett macedón, szlovák és szerb termelők is beszámoltak az eredményeikről.
 
forrás: agrotrend.hu/NAK  

Kapcsolódó cikkek

P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...

2023. február 13. 12:25
P-vitaminnak is nevezik, de nem valódi vitamin. A rutin egy bioflavonoid anyag, amely a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól és ezzel segítve annak felszívódását.
 
A rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin – van néhány neve...) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajokban, és a kerti ruta nevű gyógynövényben. Emellett találunk az almában és a paprikában is azaz a magas C vitamin tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben általában rutin is van.

Nehezen alszol el? Három segítségünk is van számodra!

2024. április 12. 18:05
A dió, a levendula és a kamilla is könnyebbé teheti az elalvást. Adj nekik esélyt, és ne a bárányokat számold!