Kincset rejt a téli éléskamra

2024. január 11. 18:43
A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe. A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikkében.
Kincset rejt a téli éléskamra
Jól tárolható és sokoldalú szuperélelmiszer a gumós zeller. A gyökérzöldségek királynőjeként is gondolhatunk a zellerre, hiszen fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként, vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is megállja a helyét a tányérunkon.
Zelleres ételek, amikben nem fogsz csalódni! – Coloré
Zellerkrémleves
 
A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe. A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.
 
Magas ásványianyag tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a hazai zellerfogyasztás emelkedő tendenciát mutat.
Sajtos-fokhagymás zellergolyók - Éhezésmentes karcsúság Szafival
Sajtos-fokhagymás zellertócsni
 
A kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelent a termesztése. Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegyében (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegyében (66 ha) található.
 
Zellerből nettó importőrök vagyunk: míg 2022-ben összesen 2019 tonna zellert exportáltunk, a külpiacokról ennél több, mintegy 2502 tonna zeller érkezett a hazánkba. Az arányok ugyanakkor az elmúlt évben sokat javultak, korábban ugyanis jellemzően a kivitt mennyiség dupláját importáltuk.
Rakott zeller, ami majdnem rakott krumpli - Csabi Konyhája
rakott zeller
 
A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően 0,5C-on, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként.
 
A gumós zellert alapvetően kétféle módon értékesítik: darabonként, levelekkel együtt leveles zellerként, illetve kilós zellerként levelek nélkül.
Répás-zelleres zöldségkrém pirítóshoz - Egészséges receptek
Répás-zelleres zöldségkrém pirítóshoz
 
A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják.
 
Ugyanakkor ezek a hibrid fajták a kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, a legjobb eredmény érdekében meghatározó szerepe van az optimalizált termesztéstechnológiának.
Párolt zeller körtével recept LigetiK konyhájából - Receptneked.hu
párolt zeller körtével
 
A termelők nemrég zeller fajtabemutatón és szakmai napon vehettek részt Bugyin a Novisem BV és a Csizmadi kertészet közös szervezésében. A rendezvény rendkívül nagy érdeklődés mellett, sok résztvevővel zajlott, a hazai termelési tapasztalatok mellett macedón, szlovák és szerb termelők is beszámoltak az eredményeikről.
 
forrás: agrotrend.hu/NAK  

Kapcsolódó cikkek

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.
 

Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul

2023. február 09. 11:48
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
 
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
 
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.