Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása
2024. február 20. 16:02
Növekedtek a feldolgozók költségei.
Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.
![Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása](static/content/articles/10000/10058.jpg?033144807105653)
Akár a fogyasztás csökkenése is bekövetkezhet az emelkedő árak miatt – fotó: freepik.com
"Nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon" – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, hozzátéve azt is, hogy hústévig még további drágulásra is kell számítanunk.
![Drágul a takarmány, így drágulnak a húsáruk is - Blikk](https://ocdn.eu/images/pulscms/MzE7MDA_/fafe23f9b738b991127170cf794a96ae.jpg)
A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog – fogalmazott az elnök.
A szakértő arról is beszélt, hogy nem csak a tavalyi év volt nehéz a sertéstenyésztőknek és magának a húsiparnak: az idei évben is erre számíthatunk.
Kimondottan rossz éve volt a sertéshúságazatnak 2023, amikor majd megjönnek az eredménykimutatások a cégeknek, akkor abból biztosan látni is fogjuk, hogy szinte az összes húsipari vállalkozás gyengébb évet zárt, mint 2022-ben. Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten. A jelenlegi 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt termelni, ha a jelenlegi ipari átadási és így a fogyasztói árak egyaránt emelkednek – mondta még Éder Tamás.
A Pénzcentrum megkérdezte Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét is, aki a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte is emelkedés várható a húsvéti sonkánál.
![sonka](https://static.agroinform.hu/data/cikk/7/904/cikk_70904/sonka1.jpg)
A klasszikus húsvéti sonka szezonális termék, ilyen kínálatban szinte csak húsvét előtt kapható, így az egy évvel ezelőtti árakhoz tudunk viszonyítani. Ezekhez képest egészen biztosan várható emelkedés, hiszen időközben a feldolgozók számos költségeleme növekedett, így például a munkabérek, vagy a sertés termelői ára. Ez utóbbi ugyan az elmúlt hetekben csökkenést mutatott, de az igazi, hagyományos érlelésű húsvéti sonka még a tavalyi vágású sertésből készült, hosszas eljárás során – mondta a főszerkesztő, hozzátéve, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha a magyarok nem annyira akarják már kifizetni a sonkáért a megemelkedett árat.
Mi várható 2024-ben?
Az Agrárszektor főszerkesztőjétől a penzcentrum.hu azt is megkérdezte, hogy milyen éve volt a húsiparnak, a sertéságazatnak 2023-ban, és ebben az évben mire lehet számítani. Braunmüller Lajos szerint a húsipar lélegzethez juthat, amiben nem csak a saját munkájuk lesz döntő fontosságú, hanem külső tényezők is szerepet játszhatnak majd.
![Braunmüller Lajos - Agrárszektor](https://cdn.agrarszektor.hu/images/authors/iiqiBvQFAX-044.jpg)
Külön kell választani a sertéstartást és a húsfeldolgozást. A termelőknek jól alakult a 2023-as év, amelyben csökkenő takarmányárak, megnyugvó energiapiac – igaz, növekvő bérek – mellett a sokáig viszonylag magas szinten maradó felvásárlási árak jó helyzetet teremtettek. Ez utóbbi, vagyis a drága sertés már nem volt jó hír a feldolgozóknak, amelyek ráadásul nehezen, vagy sehogy sem tudták megnövekedő költségeiket érvényesíteni az átadási árakban, hiszen a drágulás miatt a fogyasztók lényegesen kevesebbet vásároltak – mondta.
Beszélt az élelmiszeripart sújtó nehézségekről, a csomagolóanyagok után fizetendő költségekről, arról, hogy sok szereplő komoly veszteségeket szenvedett el tavaly. Elmondta, hogy idén a sertésárak csökkennek, azaz a termelők eddigi előnye csökken, de nem szűnik meg, és a továbbra is olcsó takarmány miatt várhatóan számukra 2024 is jól alakulhat. Hozzátette:
A húsipar a sertésár-csökkenéssel lélegzethez jut, de amíg a vásárlóerő nem éled fel és nem vesznek a fogyasztók több terméket (esetleg magasabb áron), addig érdemi előrelépésre nem lehet számítani. Ebben a reálbérek alakulása lesz döntő – idézte a penzcentrum.hu a főszerkesztő szavait.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ausztria: a 30. héten enyhén csökkent, de továbbra is magas a sárgarépa ára
2023. július 27. 14:13
Az előző hetekben kialakult magas árszinthez képest enyhe csökkenést mutat a sárgarépa ára a héten.
Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák
2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.