Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről

2023. február 28. 11:23
Németország agrár-élelmiszeripari külkereskedelme rekordértékű negatív szaldót mutat. A negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is rejt magában.
 
A freshplaza.de hírportál cikkének megállapítása szerint, Németország egyre inkább arra hagyatkozik, hogy élelmiszer szükségletét növekvő arányban más országok termeljék meg.
 
Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről
Csökkent Németország önellátottsági szintje
Az elmúlt évben a németek 110,5 milliárd eurót fordítottak a termékcsoport importjára, miközben annak kiviteléből csak 90,1 milliárd eurót tudtak elérni. A kereskedelmi mérleg szaldója értékben csak 20, mennyiségben azonban fokozatosan növekvő, jelenleg 34,3 százalékos deficitet mutat.
 
A fedezet megteremtése nem jelent problémát, de a negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is magában rejt, egyrészt csökkenti Németország önellátottsági szintjét, másrészt korlátozza a kedvező német éghajlati- és talajadottságoknak a világélelmezés érdekében történő kihasználási lehetőségét.
 
A német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket
A Földön mintegy 800 millió ember éhezik, és közel kétmilliárd az alultápláltak száma, ezért a termőtalajjal és termelési eszközökkel bőségesen ellátott országoknak tulajdonképpen kötelessége, hogy az említett lehetőségeket ne hagyják kihasználatlanul.
 
Más kérdés, hogy a német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket, és az ilyen termékek nagy távolságra való mozgatása növeli a környezetszennyezést. Természetesen ez nem vonatkozik az országban nem előállítható cikkekre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák

2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
 
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

AZ ÜNNEPI IDŐSZAKBAN SEM LESZ HIÁNY MAGYAR SERTÉSHÚSBÓL

2022. november 23. 17:45
Az ünnepi időszakban sem lesz hiány kiváló minőségű magyar disznóhúsból, a sertéstartók pedig a legnehezebb időkben is számíthatnak a kormány támogatására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányának sajtóeseményén.