Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről

2023. február 28. 11:23
Németország agrár-élelmiszeripari külkereskedelme rekordértékű negatív szaldót mutat. A negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is rejt magában.
 
A freshplaza.de hírportál cikkének megállapítása szerint, Németország egyre inkább arra hagyatkozik, hogy élelmiszer szükségletét növekvő arányban más országok termeljék meg.
 
Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről
Csökkent Németország önellátottsági szintje
Az elmúlt évben a németek 110,5 milliárd eurót fordítottak a termékcsoport importjára, miközben annak kiviteléből csak 90,1 milliárd eurót tudtak elérni. A kereskedelmi mérleg szaldója értékben csak 20, mennyiségben azonban fokozatosan növekvő, jelenleg 34,3 százalékos deficitet mutat.
 
A fedezet megteremtése nem jelent problémát, de a negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is magában rejt, egyrészt csökkenti Németország önellátottsági szintjét, másrészt korlátozza a kedvező német éghajlati- és talajadottságoknak a világélelmezés érdekében történő kihasználási lehetőségét.
 
A német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket
A Földön mintegy 800 millió ember éhezik, és közel kétmilliárd az alultápláltak száma, ezért a termőtalajjal és termelési eszközökkel bőségesen ellátott országoknak tulajdonképpen kötelessége, hogy az említett lehetőségeket ne hagyják kihasználatlanul.
 
Más kérdés, hogy a német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket, és az ilyen termékek nagy távolságra való mozgatása növeli a környezetszennyezést. Természetesen ez nem vonatkozik az országban nem előállítható cikkekre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrán torma nem jön, mégis padlón vannak a felvásárlási árak

2023. november 02. 14:14
Annyira alacsony a torma felvásárlási ára, hogy egyre kevésbé éri meg termelni, mert még az önköltséget is alig fedezi.

Németország: a magasabb árak ellenére is nő a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

2023. augusztus 02. 15:54
A zöldségek és gyümölcsök értékesített mennyisége 9%-kal, forgalmuk pedig 16%-kal nőtt júniusban a GfK felmérése szerint.
 
A GfK felmérése szerint Németországban júniusban 9%-kal nőtt a zöldségek és gyümölcsök értékesített volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg a forgalom értékben 16%-kal emelkedett - írta cikkében a FruitVeb.