Drasztikus javaslat Lech Walesától: fel kellene oszlatni az EU-t

2019. május 13. 07:43
Szerinte a nyugati világ rossz irányba halad

Meghökkentő interjút adott egy svéd lapnak Lech Walesa, a legendás lengyel Szolidaritás szakszervezet vezetője, a kommunista rendszer elleni küzdelem élharcosa, aki a rendszerváltás után Lengyelország államfője is volt – írja a napi.hu.

Az Európai Unió teljesen más körülmények között jött létre, mint amilyenekkel ma van dolgunk. Többször figyelmeztettem Németországot és Franciaországot, hogy nem lehet megmenteni az uniót, amelynek tagállamai túlságosan eltérő állapotban vannak. A legegyszerűbb az lenne, ha felszámolnák az EU-t a jelenlegi formájában, és elölről kezdenék Európa integrációjának projektjét, de nem hallgattak rám

idézte az onet.pl a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel államfőt, aki a a svéd Aftonbladet című lapnak adott interjút.

Walesa szerint minden uniós tagállamnak újra kérnie kellene felvételét a közösségbe. Ezt megelőzően alkossanak egy listát tíz kötelezettséggel, amelyet minden tagjelöltnek alá kell írnia, ha be akar lépni az új unióba, de emellett legyen tíz jog is, amelyet garantálnak nekik.

A fejlődésnek időnként nagy lépést kell tennie ahhoz, hogy előre haladhasson. Így volt ez akkor, amikor rövid idő alatt átléptünk a kommunizmusból a demokráciába. Most ismét ilyen nagy lépéseket kell tennünk

- fejtegette a Szolidaritás szakszervezet legendás vezére, hozzátéve, hogy szerinte a nyugati világ rossz irányba halad.

Az Aftonbladet felhívja a figyelmet arra, hogy a 75 éves Walesa, aki Gdanskban fogadta az újságírójukat, remek formában van. A svéd lap drasztikusnak értékeli a volt államfő javaslatát az EU felszámolásáról. Meglepőnek tartják az ötletet annak tükrében, hogy a Szolidaritás volt vezetője az egyesült Európa koncepciójának szóvivője, illetve bírálja a lengyelországi és a magyarországi kormányt, mert álladó konfliktusba kerülnek Brüsszellel.

Forrás: napi.hu

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Így tisztelgünk mi, gazdálkodók 1956 hősei előtt

2016. október 24. 08:24
A hatvan éve felszámolt parasztgazdaságokról, a szolidaritásról, a hősiességről és az összefogás megünnepléséről is szót ejtettek a Földművelésügyi Minisztérium vezetői az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepségeken.

Szakszervezetek a 100 százalékos bérpótlék mellett

2016. május 06. 09:08
A MASZSZ, a LIGA és a VOSZ közös ajánlást fogalmazott meg a 100 százalékos bérpótlék visszaállítására A bolti kiskereskedelemben dolgozókat illesse meg 100 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkavégzésért - ezt a közös ajánlást tette közzé csütörtökön a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).